Nyheter

Het och lång budgetdebatt i fullmäktige

Nyheter Piska, morot, gonattsaga och effektiviseringsdraperi i kommunens budgetdebatt. Tre förslag till budget fanns på bordet vid kommunfullmäktiges sammanträde i Skillingehus under kvällen där två yrkade på skattehöjning med 30 öre. Efter närmare tre timmars debatt gick fullmäktige till beslut

Mitt i friidrotts-VM debatterades budget i kommunfullmäktige. Foto; Claes Johansson

Diskuskastaren Ståhl tävlande i VM under kvällens kommunfullmäktige och ordförande Christer Holmgren (M) önskade om ett snabbt genomförande sammanträde, till förmån för diskusföljandet, men…

Gert Jonsson (M) inleder budgetdiskussionen i kvällens kommunfullmäktige.

– Det är entreprenadsanda som gör att vi är en stark tillväxtkommun. Tillväxt är givetvis något positivt, men vi får tänka hållbarhet. Budgethandlingen ni har framför er. Vi måste ha 2% i överskott och det måste vi ha för att klara av att betala av de investeringar vi har. Budgetföljsamhet är viktig. Att ha ordning och reda i de kommunal finanserna måste vi ha för en hållbar ekonomi. Vi har prickat bra i våra prognoser. Det har varit lite speciellt i år och det kan vara så att det är så i övriga landet. Vi blir fler äldre, 40-talsgenerationen är på väg in i äldrevården. Det här märkte vi tydligt i våras när SKL prognosen kom då vi såg utvecklingen på äldresidan. Vi har inte riktigt samma utveckling och ökningstakten är inte riktigt lika som i vår kommun.

– Ingen känner sig fullt nöjd med att spara 9 miljoner. Grundtagen var vi överens om. Att ta ut mer skatt är inte en hållbar lösning. Vi ligger inte så lågt i kommunalskatt som vi trodde, det finns inte så många utrymmen. Femklövern vill veta vilka pengar som man ska jobba med. Vi ska inte räkna in statsbidrag innan vi vet exakt hur de fördelas. Skulle vi då använda den så kanske det blir att det skapas ett stort hål i budgeten om dessa inte kommer. Det är något mindre för de mjukaste nämnderna. Miljö- och byggnämnden har fått ta den stora smällen. Nämnder och styrelser har i stort sett lika mycket pengar, men man ska göra mer för samma peng. Titta gärna på andra kommuner, vi är inte ensamma om att jobba med effektivisering. Med den här budgeten räknar vi inte hem mer pengar än vad vi har. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Gert Jonsson (M).

Oppositionens Kenth Williamsson (S);

– Vi kan konstatera att det ska sparas 9 miljoner. Detta är de borgerliga och (MP) överens om. Verksamheten slimmas och invånarna får betala högre avgifter. Nattpatrullen har minskat, kraftigt ökade matkostnader och vad som händer till hösten är det inte lätt att se vad som händer. Det är luddigt när man läser era handlingar. Fortsatta besparingar görs för att budgeten ska gå ihop. Vi motsätter oss de här besparingar. I delårsbokslutet har vi minskat med 17 personer, vilket är en effekt av budgetbesparing. Kommer det att bli ytterligare personalbesparingar? Tidigare har vi fått brev från skolfacken, vi har läst på skillingaryd.nu att lärarna har de lägsta lönerna, som bland annat bero på att löneökningstakten har sjunkit. När det sker ett flertal gånger påverkar det de anställdas löner och kommunens attraktivitet. Detta ökar också risken för högre personalomsättning.

– Vi anslår 13 miljoner i politiska prioriteringar. När det gäller kommunstyrelsen tar vi bort besparingar på 1,5 miljoner kronor och vi satsar 400 000 kronor på en statsarkitekt. Ett ökat stöd för barn- och utbildningsverksamheten på 3,4 miljoner, då vi har fler barn och elever i verksamheten, allt enligt resursfördelningsmodellen. 1,2 miljoner anslås utöver 3,4 miljoner och medel för strukturförändringar på 1,6 miljoner. 800 000 kronor ska gå till mellanstadiesatsning och 400 000 kronor till närodlad och ekologisk kost. Socialnämndens satsningar kommer att riktas mot demensvården. I samband med Mejeriets uppstart satsar vi 5,2 miljoner  samt 1 miljon kronor för att höja kvalitén i verksamheten. Vi satsar även 1 miljon för att komma ifrån ensamarbetet i nattpatrullen. Totalt till socialnämndens verksamhet anslås från resursfördelningsmodellen 1,9 miljoner kronor samt 7,2 miljoner kronor i politiska prioriteringar dock kvarstår 1 miljoner kronor i effektiviseringen. För att underlätta en övergång till kommunal drift anslås 983 000 kronor i politiska prioriteringar. Kulturskolan får 150 000 kronor. När det gäller överförmyndarnämnden ser vi att ärenden blir mer komplicerade och därför höjer vi anslagen med 300 000 kronor. Vi ser att intäkterna ökar kraftigt i miljö- och byggnämnden, så minskad peng på 1 miljon kronor görs. I valnämndens budget sänks med 275 000 kronor då det inte är något valår. Jag yrkar bifall till vårt förslag, säger Kenth Williamsson (S).

– Här är det både framtidstro och gonattsaga i budgetdebatten. Vi sänker inga skatter utan behåller den som den är. Det är ni i (S) som vill höja skatten för våra invånare, säger Magnus Thelin (L).

Thomas Axelsson (KD) är näste man i talarstolen; ”Många tjänstemän har varit med i budgetarbetet vilket vi tackar för. Jag håller med Gert i hans beskrivning tidigare. Budgeten har varit så att den varit proaktiv, där det har varit många politiska prioriteringar. Det är en ökning med  40 miljoner i satsningar, inte neddragningar, vilket jag vill påpeka. Vi har gjort prioriteringar inom socialnämnden där vi lämnar en miljon till biståndsbedömning där vi vill ha generösare bedömningar. Vi vill ha utökade sociala tjänster. Vi är inte för att höja skatter och tror inte att det är räddningen. Man måste ha lite med piska och morot, fiktiva pengar tror vi inte på. Intäkter som vi inte vet om kan man inte ta med i en budget. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.”

– Jag ställer mig bakom Gert Jonsson. Du sa mycket Kenth, men det var en sak som jag hakade upp mig på. Jag tror inte att den tekniska utrustningens kompetens är bättre hos den kommunala personalen än den ideella. Jag tycker inte om att du slår ner på kompetensen hos vår personal som jobbar på idrottsplatserna, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Jag har också fått delta i vårt viktiga arbete om att planera och jobba i en budget. Alla siffror är fiktiva, det är ett antagande. Vi yrkade i juni på återremiss för att vi ansåg att femklöverns förslag inte var färdigberedda. Vi vill ha en stabil ekonomi och vi har inte gett någon bild av att vi är i vid ruinens brant. Det finns inga inslag av varken förfall eller ruin, men vi ska vårda våra verksamheter. Mycket fokus på investeringar och vi kunde inte utläsa något konkret förslag, ni i femklövern ville lägga ut det här ansvaret på våra chefsbefattningar. Det är som alla vet en bruttolista. Då reagerar vi på att ni då väljer att kalla alla dessa saker för effektiviseringar. Det handlar om neddragningar, besparingar och att göra saker enklare och på olika sätt göra det billigare. Att blanda ihop begreppen är dålig politik. Vi måste hantera det här med en politisk hederlighet. Det är på gränsen till dumhet att försöka gömma något bakom effektiviseringsdraperiet. Vi måste ta ansvar för vad som är vad. Trots historiska ökningar av den kommunala verksamheten ändå till varje pris undvika att höja skatten. Istället blundar man och håller tummarna att det inte ska märka så mycket. I jämförelse med de kommuner vi samarbetar och jämför oss med i länet så är vår skattesats den lägsta. Visst är det bra med en så låg skatt som möjligt. Det är bra så länge vi inte vältrar över kostnadsansvaret på framtiden, dar ner på kvalitén i äldreomsorgen och i skolan, låter biblioteken gå på sparlåga och är njugga mot hembygdsrörelsen, snålar på föreningsbidragen, inte löser fritidsgårdarnas behov och idrottsanläggningarnas underhåll. Men flera av våra grannar har valt en annan finansieringsstrategi. Jag yrkar bifall till Kenth Williamssons yrkande, säger Kenneth Åberg (S).

Jan-Olof Svedberg (SD);

– Vi presenterade ett förslag i juni, vi har föreslaget skattehöjning på 30 öre. Det som vår skattehöjning ska gå till är att vi inte ska bespara i socialnämnd och barn- och utbildningsnämnd. Den tillväxten vi satsar på måste vi också backa upp. Eleverna ökar bra mycket fortare än vad vi tänkte och det ska finnas i de här planerna. Skatten måste höjas om vi ska ha samma standard som vi har idag.

Thomas Strand (S);
– Jag yrkar bifall till (S);s budgetförslag. En budgetdebatt är mer än att prata om siffror i ett dokument. Den visar den politiska färdriktningen. De här debatten har ändå visat tydligt att det finns skillnad i våra budgetar. För oss är satsningar på välfärden väldigt viktigt, skola, vård, kultur- och fritid. När man tar del av femklöverns budgetförslag ser vi att det är besparingar igen, nu blev det så igen, 9 miljoner samt att man nu då undanhåller personalen 3 miljoner i löneökning. Femklövern ger med denna handen och tar tillbaka med andra handen. Den här besparingen är allvarlig. Vi har blivit tillsagda att vi för med bluffsiffror.

– Vi har sagt att vi ser två möjligheter till att förstärka budgeten, dels 30 öre i skatteökning. Ibland måste man göra det för att klara välfärden. Det här är ett läge när det är dags att höja skatten. Jag är ganska övertygad att invånarna tycker det är okej när man vet var de hamnar. Vi säger att vi vill satsa 5 miljoner som kommer via staten. Den budgeten är förankrad med (C) och (L), det kommer mer pengar till kommunerna. Det är inga bluffsiffror utan ökad resurs. Kommunalrådet vet om det, men han vill hellre ha ett överskott på 20 miljoner istället för 15 miljoner. Vi skulle gärna vilja se att socialnämnden skulle få en ökad budgetram och vi vill prioritera nattorganisationen, vi vill återställa den kapacitet som fanns innan den onödiga förändringen gjordes. Om prognosen stämmer kommer socialnämnden gå plus på över tre miljoner, är det rimligt att de äldre ska betala för det här? Kvalitén försämras. Vi vill se till att nattorganisationen ska återfå sin kapacitet, säger Thomas Strand (S).

– Jag håller med dig Kenneth. Vad får vi för våra pengar. Det handlar alltid om att effektivera för våra barn och äldre. Vi vill alla vår kommuns bästa, men vi har olika vägar dit. Det är inte så att vi i femklövern tycker att barn och äldre är oviktiga. Det låter som ni tycker vi är monster och att ni är änglar. Vi tycker också det är viktiga saker som ni pratar om. Jag säger att skattepengarna är viktiga, det är våra invånares pengar. Vi kan inte höja skatten varje år. När vi höjde vår skatt sist lades inte mycket pengar på barn och äldre, och då var det inte vår budget som gick igenom, kontrar Ewa Magnusson (L).

Tuula Ingner (S);

– Jag vet inte hur jag ska bemöta dig Ewa. Vi har alla i åtanke, fast på olika sätt. Jag yrkar bifall till (S) budgetförslag. Jag tycker att vi har själ och hjärta med oss. Vi är inte ute efter en skattehöjning för att lura medborgare. Jag tänker på den eviga långbänksfrågan om ungdomsgården. När blir det allvar? Vi har lovat våra ungdomar en bra och tillgänglig ungdomsgård i Vaggeryd. Vi måste satsa och ta det här på allvar. Kulturskolan är viktig, vi måste bry oss om våra barn och äldre.

– Jag måste vända mig mot Magnus Thelin. När ni pratar skatt är det något som bara kostar pengar. Om vi går tillbaka 100 år, utvandrade man. Det var skatten som gjorde det. Motionen om nattlig förskoleplats, det var 35 barn som visade intresse för verksamheten. Vad gör femklövern? De avsätter 400 000 kronor per år för den verksamheten. När jag första gången såg deras budget och deras pengar till verksamheten, jag trodde att de skrivit fel och att det fattades en 0:a. Kapitalisterna vill inte betala skatt. Hela tiden pratas det om att det är för stor tillväxt, men var är deras föräldrar, det klart att vi har stor tillväxt i kommunen. Barn kostar pengar, föräldrarna betalar skatt här i vår kommun, säger Marijo Corkovic (S) som fortsätter debattera om dyra avgifter i kulturskolan.

Repliken från Ulf Abrahamsson (C).

– När det gäller kapitalist så vet jag knappt vad det är, men just nu är det skillnaden 30 öre i skatt.

Ewa Magnusson (L)

Gert Jonsson (M);
– Det låter som vi har hört det förut. Jag har varit med på allvar i några år. Det är väl bra att nämnden ligger på plus inför kommande år. De nyanländas resultat är inte i topp, men har blivit bättre. Jag tycker att jag hör att det är en bra kommunen och att vi är på väg mot rätt håll. Nu presenterar vi en budget för 2020, den här kommer vi hanterar. Vi har inte låga standardkostnader för skolan. Intressant att se era andras budgetförslag. Om det nu skulle vara så kass, så räcker det inte med den lilla skattehöjning. Hur blir det med statsbidragen. När kommer de här extra 5 miljonerna? Sen vet jag om att det kommer kanske en ny reform och ny utredning ska presenteras, även den bygger på att det finns en riksdag som ställer sig bakom. Den bygger på att man tar pengar från starka kommuner, men ni ska inte tro att det genomförs över en natt.

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Driftbudgeten i socialnämnden; vi ska anställa en psykiatrisjuksköterska och vi vill öka stödet till socionom. 6,2 miljoner ska hjälpa till att starta upp verksamheter på mejeriet och 1 miljon som är riktad till äldreomsorgen.  Ann-Katrin Löfstedt (M).

– Jag jobbar inom sociala verksamheten, jag har bara hört besparingar. När ska personalen få moroten och inte bara piskan. När det gäller barnomsorgen på kvällstid så är det ingen som vet att det varit igång, hur informerades det? Mejeriet blir stort och fint, varför drar ni ner verksamheten på Furugården. Jag yrkar bifall till (S) budgetförslag, Elizabeth Orellana Bravo (V).

– Jag yrkar bifall till Kenth Williamssons förslag. Vad kommer vi att diskutera ikväll tänkte jag tidigare. Det är ingen större skillnad, det är de onda mot de goda, oavsett på vilken del man sitter hos. Det skulle vara roligt att få någon budgetdebatt utan det här misstroendetänket. Vi brukar bli anklagade att inte kunna räkna, men hur många gånger har de här pengarna tickat in på kontot. Det blir lite konstigt när man läser barn- och utbildningsnämnden. Vi har resursfördelningsmodellen och det beror på att vi har större volym, men vi får ett tillskott. Sedan är det minusposter. Har vi inte tillräckligt med barn och unga så regleras den här modellen. Denna beror på volymen. Lönepengen är det ni har satt. Sedan kommer man till en punkt politiska beslut om ökade resurser, det finns inga pengar. I socialnämnden finns där 6,2 miljoner. Är det en vits att motionera när Nattis nu har blivit nerlagt?, undrar Roger Ödebrink (S).

– Jag hänger på dig direkt, det ska vara ett projekt som ska pågå när det gäller Nattis. Om det ska avslutas så måste vi väl bestämma det. Det var budgeterat 400 000 och sedan låg budgeten kvar på samma peng för Nattis, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

– Det har varit en bra och rejäl diskussion, men inga svar på frågorna. För andra året i rad följer man inte SKL;s löneutveckling. Kommer denna budget innebära färre personer. Sedan vill jag säga till Ewa, du delar Thomas bedömning vad en besparing och en effektivisering är, ni delar den åsikten, men den budgeten ni lagt har ni tagit bort hela verksamheten, säger Kenth Williamsson (S).

Marijo Corkovic (S) var arg på neddragningarna när det gäller kulturskolan och nattis

Magnus Thelin (L);

– Jag får tacka Marijo, jag har hört debatten om shit-hole-country, men jag delar inte din uppfattning. Det kanske finns billigare gitarrlektion i Dorotea. Världen är mer komplex, det gäller att förvalta skattepengarna. Marijo Corkovic (S) kontrar med att det är sorgligt att gå till annan kommun om man ska lära sig spela gitarr.

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Angående Nattis har det gått ut brev till alla i förskolan. Vi har nu hållit på i två år och det finns inget intresse. Beslutet togs i onsdags och vi avslutar pilotprojektet. Vi tar tillbaks frågan, det måste finnas intresse och ekonomiska förutsättningar. Jag ser inte att detta finns med i (S);s förslag däremot var det förslag att få ha kvar Nattis. Vi ska inte ha en verksamhet som ingen vill använda. Det framgår att vi har en god ekonomi i kommunen. Den var lite svårläst i (S) förslag om hur vi i BUN skulle få det. Vi har anställt fler till verksamheten. Det är en utmaning med inflyttningen, säger Jenny Larsen (KD).

– Någon måste drabbas av besparningarna på 9 miljoner. Om man tittar lite underifrån, de som drabbas, kunde de säga samma sak? De här elva som har sagt upp sig inom äldreomsorgen, vad säger de? Har vi för tuffa regler Jag tror att det är (KD) som drivit att är man 85 år så har man en plats på äldreboende, har vi för tuffa regler i vår kommun? Det står tydligt att på regeringens sida att 4,8 miljoner ska lämnas till Vaggeryds kommun, säger Thomas Strand (S).

– Jo, det står så, men det är inga nya pengar. Använder man samma pengar två gånger i praktiken. Detta har SKL slagit fast. Det som regeringen inte är så tydlig med, kontrar Gert Jonsson (M).

– Jag yrkar bifall till (S). Vi skäms inte att vara socialdemokrat. Vi skapar ett jämlikt samhälle. Vi ser att det dras isär, alla vet vad det beror på. Det handlar om att alla har inte möjlighet att gå till kulturskolan, äldre har inte råd att anlita hemtjänst. Jag skäms inte över skattesystemet och jag skäms inte heller för att den som tjänar mest ska betala mer. Jag tycker det är viktigt att vi inte pratar över huvudet på invånarna. Är det en besparing eller effektivisering. Vi är inte en industri, vi har med människor att göra. Här har vi besparingar, där vi styr med pengar och inte dialogen. De är inte dumma, de ser vilken möjlighet de har, Annelie Borgström (S).

– Jag har en svag aning om att det gick pengar tillbaka till kassan när vårdnadsbidraget tog slut. Vi kommer tillbaka till det. Sedan var det lite spännande, ägget eller hönan, hur snabbt pengarna kommer. Värnskatt, jag är inte för det beslutet heller, det här är ett förhandlingsresultat. Det är ni tre (L) som ska le idag. Det blir lite märkligt att vi är för att ta bort värnskatten, men det är ett förhandlingsresultat, menar Roger Ödebrink (S).

– Vi är ett föredöme för andra kommuner. Gnosjö kommer att göra ett studiebesök här. Vi var noga med att vi skulle ha ett öppet möte angående nattpatrullen, vi kom bra överens, säger Pelle Philip (C).

– Jag går tillbaka lite i historien. Vi har haft en positiv befolkningsutvecklingen. Nu väntar vi på återbäringen. Nu pratar vi om att höja skatten, besparningarna. När kommer återbäringen? Nattorganisationen, nu flyttar de dementa från Furugården till Skillingaryd när Mejeriet är klart. Skillingarydsalvan sägs att vi lägger ut fler miljoner än tidigare. Boende på Karlavägen, där flyttades det också trots stora protester. Va rädd om vår personal, debatterar Lennart Karlsson (EMP).

Ulf Abrahamsson (C)

– Ewa, du hade någon vision om bästa skolan, är det möjligt att nå det med dessa besparingar, undrar Kenth Williamsson (S).

Atcha Adinda (L);
– Jag känner mig träffad när det gäller facebooksinlägg. Jag brukar inte göra det, det ger inget. Man får inte fram det man vill säga och risken för misstolkning finns. När vi fick reda på att det var ett barn som hade sökt Nattis tyckte vi inte att det lönsamt att ha öppet och vi diskuterade de här 400 000 kronor att det är 35 barn som sökte från början. Både ni (S) hade inte budgeten och förvaltningen som skulle kunna driva det.

– Jag hade inte tänkt att gå upp mer, men efter Pelle Philips inlägg så kände jag att jag måste. Jag kan inte se mina kollegor i ögonen om jag inte säger det här. De har slutat för att de inte vill jobba ensamma på nätterna. Du säger att vi har fått vara med och bestämma, vi har blivit kallade till ett möte men då var beslutet redan taget. Jag vill försvara mina kollegor, kontrar Tuula Ingner (S) som fortsätter med att det är tufft att komma in på äldreboende som behövande.

– Femklövern lägger en budget som ansvar för en hållbar kommun, avslutar Gert Jonsson (M).

Jan-Olof Svedberg (SD) fick se sitt förslag tidigt falla. I voteringen avstod de att stödja någon annan

Motförslag till kommunstyrelsens förslag blev (S)-förslaget vilket (SD) reserverade sig mot.

Kommunstyrelsens förslag vann med 21 mot 14 nej, där sex (SD)-ledamöter avstod. (EMP) röstade på (S)-förslaget. Förslaget i sin helhet reserverades från både (V), (S) och (SD).

Ordningsfrågan ställdes av Corkovic (S) om (SD) kan reservera sig mot ett beslut som de avstått. Något svar kunde dock inte kommunfullmäktige lämna. Femklöverns budget såg därmed ut att vinna efter många timmars debatt.

… Roger Ödebrink viftar och vill ha ordet klockan 21.24 där han meddelar att Sverige har fått ett guld i diskus-VM och fullmäktiges ordförande missade därmed den planerade direktsändningen från Doha.

Taggar

Dela


11 reaktioner på Het och lång budgetdebatt i fullmäktige

Göran, vad du har för diskussioner/tankar med dig själv är ganska ointressant för mig. En kommunist eller en Nazist är samma stolle för mig. I vårt land bör man vara för demokrati och frihet för att någon ska lyssna. Vi har vant oss vid att kunna tala fritt utan att riskera straff, vi har vant oss vid fria val.
Frågan blir nu till dig: om du är kommunanställd, vill du då ha 20000kr i lön, eller 20000kr i lön?

Mats Oskarsson, jag för inga inomkapitalistiska diskussioner, det är inte intressant.

Göran Pettersson, Skillingaryd, antiteist och kommunist

Göran, du svarar på ett inlägg jag gjort med något som inte är relevant i saken. Det har inget med att styra att göra, bara att hålla sig till ämnet.
Det du tar upp, det vi andra brukar kalla inflation, har intet att göra med sakfrågan om de kommunanställda får mer ut i plånboken med Femklöverns eller S budgetförslag. Det borde även en kommunist kunna förstå, det är ren matematik.

Mats Oskarsson, det finns ingen regel som säger att borgarklassens politiska företrädare bestämmer vad som ska diskuteras men jag förstår att du tycker så.

Göran Pettersson, Skillingaryd, antiteist och kommunist

Göran, du blandar äpplen och päron som vanligt, du har tydligen inte läst inläggen, eller inte förstått budskapet. Goddag! yxskaft..

Man kan tro att många är släkt med ”vad får jag för pengarna” – det behövs mer pengar – inte mindre – om man inte vill att det ska bli dåligt och sen privatiseras och våra skattepengar är åt helskotta och någon köper det som är uppbyggt av oss.

Mats Oskarsson, du glömmer dom privatkapitalistiska höjningarna inom ex. IT och livsmedel, dom är ju utanför den demokratiska kontrollen, efter dom höjningarna blir det ju minus i plånboken för dom kommunanställda. Vet inte Ulf Abrahamsson C vad en kapitalist är, vad gör han i kommunfullmäktige då?

Göran Pettersson, Skillingaryd, antiteist och kommunist

Crister, hur är det med matematiken? Det bli inget mer över till de kommunanställda i S förslag, än i Femklöverns. Jag håller med dig om att de inte är överbetalda.

Mats jag tror inte någon i t.ex hemtjänsten tycker dom är överbetalda och att det är bättre med lite än inget. Helt som alla partier sa innan att dom ville satsa på dom äldre, ett exempel är att hemtjänstpersonalen har mer tid och blir fler även om det blir lite mer skatt för dom andra kommun invånarna.

Crister, det intressanta är att S hävdar att de satsar på att höja lönerna för kommunanställda. I deras förslag höjs lönerna i snitt med 2,8%, istället för de 2,5% femklövern räknar med. Å andra sidan höjer S skatten med 30 öre, vilket i detta fall innebär en skattehöjning med 0,3% av lönen. Vem är glad för luft i lönekuvertet? Det är löneförhöjning på Socialdemokratska…

Räkna inte med några stora löneökningar ni som är i kommunen och att ni får ” jobba effektivare ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *