Nyheter

Heta ämnen under kvällens politiska debatt

Nyheter Seglar vi  i samma båt? Vad händer på Östra strand? Ny simhall och kulturarena? Ej sopad skolgård i Vaggeryd vid första skoldagen! Värna om landsbygdsskolor! Nytt bostadsområde söder om Byarum! Var är utlovade cykelställen? Varför är vi sämst i nationella provet? Brukare i korttidsboende ska bo i eget rum!

Om ett år är denna mandatperiod nästan till sin ända. Det märktes under kvällens kommunfullmäktige att de politiska partierna hade väntat på att träffas fysiskt, se varandra i ögonen när debatten hettade till och att det snart är dags att rusta upp inför valfrågorna i kommunen.

Kvällens kommunfullmäktige startade med allmänpolitisk debatt.

Maritha Bengtsson (KD) var ansvarig för tidtagaruret där mandat styrde talarminuter när den allmänna politiska debatten startade i det fysiska kommunfullmäktige under Folkets Hus i Vaggeryd ikväll.

 

Kommunfullmäktige i fysisk form i Vaggeryd under kvällen

Först ut var (KD) i den inledande debatten; 

– Vi har aktivt jobbat för att flytta vårdcentralen till centrum, säger Thomas Axelsson.

– I det stora hela har vi en stot samsyn över partigränserna i kommunen. Vi har en fantastisk kommun. Vi har ett fantastiskt nytt vårdboende i form av Mejeriet. Det har varit en påfrestande inflyttning, men dålig politiska planering som oppositionen säger, men om vi en sådan ökning så frestar det kommunen. Vi gör en gemensam sak och ska lösa det här, menar Ulf Abrahamsson (C). 

(SD) är nästa parti ut och Jan-Olof Svedberg ställer sig i talarstolen. 

– Vi har en stor inflyttning. Nu är det inte så roligt att åka förbi Hjortsjöskolan när man ser paviljongen och ingen skolgård. I skolan är det mer och mer panik. Att inte ta det på allvar att lokalerna inte är som de ska, det blir inte bra helt enkelt. Vi har inga reserver inom skolan. 

MP och Kristina Nordkvist;

– Vädret förändrar sig, isarna smälter och skogsbränderna ökar. Vad vill MP vara med och påverka. Vi vill klimatanpassa vår kommun. Vi vill att den kommunala skogen ska skötas utan kalhuggning. Man ska tänka sig både två och tre gånger innan man hugger ned. Biogasmack. Blommande ängar. Vi vill skydda våra våtmarker. Vad har vi gjort på det lokala planet? Vår grönstrukturplan visar att vi kan förbättra vår närmiljö, den är kunskapsbyggande och den kan vi vara stolta över. Vi har ökat vår elbilspark. Tillagningskök i skolorna. Vi har gjort insatser mot invasiva arter och försöker påverka den biologiska mångfalden. Ny sopsortering via SÅM. 

(V) och Elizabeth Orrellana Bravo debatterade om omsorgsarbetet i kommunen. (M) och därefter är det Allan Ragnarssons tur; 

– Vi använder ljusa färger när vi målar Vaggeryds kommun. Vi måste ha effektiv kollektivtrafik. Östra strand är en långbänk, jag vill att kommundirektören ska redovisa vid nästa kommunfullmäktige. Min dröm är att M är med i koalition efter nästa val. Hanteringen av oljeshejkarna har vi skött dåligt, att vi ska driva en sådan skitfråga så långt. 

(L) och Ewa Magnusson; 

– BUN:s skolplan måste hållas. Vi har en fantastisk arbetsmarknadsenhet. Vi ska vara en kommun där det lönar sig att driva företag. Vi ska vara en schysst och trygg arbetsgivare. Vi ska ha en god omsorg om de som inte har en stark egen röst. Är man stor och stark måste man vara snäll. Våra boende ska hålla världsklass. Våra äldre har byggt upp våra samhällen. Vi behöver titta på hur vi kan utveckla Furugården. Östra strand måste komma till stånd snarast. Kultur och fritid är viktigt för att man ska trivas.

(EMP) och Lennart Karlsson vill verka för mer bostäder i Vaggeryd; 

– Att göra Lagan farbar har gått igenom och nu har den hamnat hos någon som inte gillar förslaget. Vem är det som ser till att politiska beslut görs. Vi har ingenstans att bygga? Jag har kommit med förslag, söder om Byarum. 

(S) och Kenth Williamsson; 

– Viktigt att våra företagare får stöd för anställning. Femklövern har tidigare visat att man tappat kontrollen och styrning över fastighet och underhåll, pengar som inte kommer tillbaka. 

Samtliga partier var klar med sina inledningsminutrar och debatten började. 

Thomas Strand (S);
– Äldreomsorgen är viktigt. Kompetensutveckling, vi måste ge vår personal i fronten, rätt förutsättningar. Vi måste ge våra medarbetare möjlighet att jobba heltid och vi måste få bort alla delade turer. 2030 ska vi ha ett modernt äldrecenter i Vaggeryd, som möter den kommande generationens äldre. 

Gert Jonsson (M);
– Den här optimismen präglar. Vi behöver vässa vårt samhällsbyggnader. Vi har kört på grund i en del, men det hjälper inte idag utan vi måste titt framåt. Översiktplansarbetet är oerhört viktigt. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Jag vädjar och ber dig Kenth att du ska säga att jag har rätt. Fastighetsunderhållet och nybyggnationen av vissa fastigheter har gått åt pipsvängen. Men skyll inte på femklövern. Du och ni har varit med i det här, någon bygger dubbelt så stort som politiskt bestämdes, ni har varit med och tagit ansvar, kan du inte bara erkänna att jag har rätt i det här?

Marijo Corkovic (S);
– Jag vill lyfta nationella provet i årskurs tre. BUN:s ordförande berättade på pressträff att det var det sämsta resultatet någonsin för treorna, vad är det styre femklövern har, vad är det för skolpolitik? Vi har tillåtit att vi ska ha det sämsta resultatet för årskurs tre.

Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Vi har startat en utbildning på Fenix för undersköterskor. De arbetar 75% och studerar 25%, vi har åtta elever i det programmet. Under hösten arbetar Fenix med att stärka svenska språket. Utbildning för första linjens chefer. Vi tilldelas 5 miljoner i statliga bidrag, där vi erbjuder personal att höja sin tjänstgöringsgrad. De nya tjänsterna som annonseras idag är på heltid. 

Tuula Ingen (S);
– Det har varit bra med sommarkul. Jag tycker också att det är hög tid för ny sim och sporthall, det kanske inte är realistiskt, men det måste iordningsställas. Vårdtagare delar rum på kortisboende. Inte bra varken ur integritets- eller hälsosynpunkt. Personer som har psykisk ohälsa i kombination med missbruk faller mellan stolarna, jag efterlyser mer hjälp till dessa personer. 

Anna-Karin Slunge (S);
– Vi ska minska våra utsläpp och producerar för biogas och vindkraft. Jag vill uppmana alla att läsa kommunens miljöpolicy, både i nämnder och kommunfullmäktige, alla måste vara kunniga i detta. Vi i (S) kan skryta över hur mycket energi vi lägger ned på remissvar. Mycket kommer från vår tankesmedja. 

Kenneth Åberg (S);
– Vi har förbrukat tiotals miljoner på att reparera då vi haft ett dåligt underhåll. Vi ska inte ha lägsta skatten, vi ska inte skjuta fram problemen. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Det är lika viktigt att se våra kommuninvånare får se att det händer något när vi stoppar in mer pengar. Vi får inget synligt resultat. Gemensamma krafter ska lösa det här, vi kan inte hålla på att misshandla våra fastigheter. 

Annelie Borgström (S);
– Kontaka kommunal och ställ frågan gällande barn- och undersköterskor som går år ut och år in på vikariat. Vi ska segla i samma båt – det är främlingsfientlighet. Här måste jag skicka med din partiledare om hennes mod gällande samhällsansvar, tack Ulf, jag hoppas att vi seglar i samma båt. 

Thomas Axelsson (KD);
– Vi vill att Fenix ska vara en kulturarena. 

Några fanns med på länk och storbild bakom presidiet

Kommunfullmäktige i Vaggeryd

Jenny Larsen (KD);
– Marijo, du är tuff, men snäll inombords. Vi fick en redogörelse på nämnden angående treornas provresultat. Annelie, vikarier i förskolan måste finnas då ordinarie personal inte finns, vi fastanställer gärna barnskötare. Vi jobbar för att det ska vara 25 elever per klass. Landsbygden är viktig i det här sammanhanget och att vi har landsbygdsfrågor högt upp.

Ulf Abrahamsson (C);
– Cykelställ vid Hjortsjöskolan har inte kommit upp. Det stod säkert 40 cyklar ställda mot aulan. Det är inte sopat utanför när man kommer till sin första skoldag. Mitt barnbarn kommer hem och skäller på mig. När vi gjorde de här stora renoveringarna gjorde vi en bilfri skolgård, varför är det öppet så långtradare kan köra in. Vi politiker får skulden för allt.

Magnus Thelin (L);
– Det vore bra att prata som vi är emot. Det är populärt att prata om vad vi ska göra framöver. Jag tänker mycket på tekniska och våra fastigheter är väldigt eftersatta. Där måste man satsa.

Atcha Adinda (L);
– Förskollärare och de som jobbat inom äldreomsorgen. Jag vill att kommunen ska satsa en pott för de som jobbat tio år och uppåt inom barn- och äldreomsorg, och att man kan få en liten peng, jag tycker att vi ska premiera dessa. Våra ungdomar flyttar till Jönköping, våra ungdomar behöver bostäder här. De som gått yrkesutbildning måste flytta till Jönköping för att få ungdomslägenhet, det är viktigt att vi håller kvar dem här.

Fotnot: Vi har enbart tagit med debatt gällande kommunal politik, ej debatt gällande riks- eller utlandsfrågor.

Många ledamöter var debattsugna efter ett digitalt halvår

Taggar

Dela


7 reaktioner på Heta ämnen under kvällens politiska debatt

Det förstår jag också men det är väl fem år för att bli läkare är det så många som satsar fyra år för att bli undersköterska. Jag kan förstå läkare med cirka 70 000–100 000 i månadslön.

Allan Ragnarsson, hur tänkte du nu? ” Hanteringen av oljeshejkarna har vi skött dåligt, att vi ska driva en sådan skitfråga så långt.”

Vad är en skitfråga? Eller menar du kanske att resurser saknas att utföra lagstadgad myndighetsutövning så dessa ”skitfrågor” ska sopas under mattan?

Mer resurser till skolan så att våra barn ska känna trygghet i skolan. Få den hjälp de behöver, känna trygghet på raster. Det är stora klasser där lärare inte hinner se varje elev.

En väldigt stor fråga för fler och fler i kommunen är er ställning för eller emot vindkraft. Var vänliga att vara öppna med det, så vi som vill bevara vår skog, miljö, våtmarker, djurliv, fågeliv, boendemiljö, grannsämja och vårt fastighetsvärde, vet vilka vi kan lita och lägger våra röster till nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *