Nyheter

”Historiska och tragiska händelser”

Nyheter ”Historiska och tragiska händelser” var rubriken för avslutningen med SPF Seniorerna i Vaggeryd och dess  studiecirkel ”Lär känna din hembygd”

Lennart Andersson hade plockat fram några tragiska händelser i Byarums socken under 1800-talet och det var ett tjugofemtal medlemmar som mötte upp i det vackra sommarvädret.

Första besöket gjordes vid den plats som soldaten Lind 1842 vådasköts och är belägen vid avtagsvägen till kommunens återvinningsstation i Vaggeryd. ”Skjöt sig sjelv av våda”, står det i död- och begravningsboken för Byarum. Denna plats är utmärkt med en skylt och en rishög för att ihågkomma denna händelse. Detta finns omskrivet i den senaste hembygdsboken från Byarums hembygdsförening.

Nästa besök var vid stenkorset vid sjön Fängen. Här omkom ett brudfölje och prästen enligt vad som redovisas på tavlan vid stenkorset. Här har hembygdsföreningen satt upp stenkorset till minne av denna tragiska händelse.

Lennart Andersson berättar  [1/5]

Birgitta Erntsson, Birgitta Ohlsson, Bengt Sandahl, Thore Ohlsson och Elisabeth Sandahl  [2/5]

Allan Abrahamsson och Berit Gustavsson  [3/5]

Informationsskrift vid Fängen  [4/5]

Stenkorset  [5/5]

Avslutning skedde vid Rastads fritidsby och här skedde en tragisk drunkningsolycka 1929 då en ung pojke omkom i Lagan. Lagan rinner upp i Tahesjön i Taberg och rinner ut i Fängen vid Rastad fritidsby för att sedan har sitt slutliga utlopp norr om Mellbystrand i Laholms kommun.

Deltagarna fick fördjupade intressanta historiska återblickar på tragiska händelser på vad som har skett i Byarums sockens östra del  inom ett mycket begränsat geografiskt område.

Taggar

Dela


2 reaktioner på ”Historiska och tragiska händelser”

Hur är det möjligt ! ? Hur lyckas jag alltid missa sånt här ???? Jag ville varit med …. Snälla ! Skriv ut dessa vandringar lite tydligare så att även jag , en halvblind, förvirrad kvinna får möjlighet att anmäla mig !

Det var ju roligt Elisabet att du gillar våra aktiviteter. Info får du om du blir medlem i SPF eller om du går in på SPF Seniorernas hemsida eller läser annons här på skillingaryd.nu.
Välkommen!
Christer H

PS Tillfälle blir den 28 aug, Höagfors. Håkan Johansson informerar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *