Nyheter

Historiskt lyft för Hagshult i Tofteryd

Nyheter Under förmiddagen var det en stor händelse i Tofteryds kyrka. Kranbil, maskinförare, kyrkoherde, klockgjutare, församlingsmedlemmar, kyrkvaktmästare och så vi förstås. Det var dags att lyfta ned Tofteryds gamla kyrkklocka från 1658 från klocktornet. Tanken är, om den går att laga, att den ska användas i Hagshult.

Tony Kempe, från Ystad, som är landets enda kyrkklockgjutare berättar efter kontrollen:

– Mindre spricka, inga problem att laga, konstaterar gjutmästaren och kyrkklockan fraktas nu till England för att så småningom komma hem till församlingen igen och placeras i kyrkstapeln i Hagshult.

– Det här är en händelse som jag sent kommer att glömma. Det finns hopp om att vi kan använda klockan till Hagshults klockstapel som ska byggas upp igen, fantastiskt, kommenterar tillförordnad kyrkoherde Ingemar Persson.

På lördag kommer vi med ett längre reportage om den historiska händelsen i Tofteryd, foto från den högt belägna rundturen med kyrkvaktmästarna, Joels skrivarhörna, lyftet av klocka samt kläpp och anledningen till sprickan i Tofteryds kyrkklocka som monterades ned 1984.

Alla samlades kring kyrkklockan för att se var sprickan fanns

Taggar

Dela


1 reaktion på Historiskt lyft för Hagshult i Tofteryd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *