Nyheter

Hjärtstartare tillgänglig för alla

Nyheter Sim- och sporthallen i Vaggeryd har nu två hjärtstartare, där det senaste tillskottet är till för motionärer och föreningar i källarplan.

Christina och Bengt informerade om hjärtstartaren.  [1/7]

Stig Johansson från PRO, Bengt och Christina Pettersson, Sonarps Gård.  [2/7]

Björn Eriksson från HK Vaggeryd, visar vad hjärtstartaren skall sitta.  [3/7]

Utan sponsorer hade det inte varit möjligt.  [4/7]

Bengt Pettersson informerar Albin Manly (HK Vaggeryd), Janos Kursten (PRO), Maria Hagelin-Kjellen (SIK), Mousa Mousa (HK Vaggeryd), Stig Johansson (PRO) och Björn Eriksson (HK Vaggeryd).  [5/7]

Albin Manly och Björn Eriksson har varit drivande i hjärtstartaren, här i klubblokalen Vaggeryds Muay Thai & Boxing.  [6/7]

Alla föreningar och klubbar har nu gemensamt ansvar.  [7/7]

För några år sedan fick Vaggeryds sim- och sporthall en hjärtstartare, men som tyvärr har varit inlåst hela tiden i personalrum intill simhallen.

Föreningarna som har sin verksamhet i källarplan i sporthallen anser att det bör finnas en hjärtstartare nära och tillgänglig med så många aktiva utövare av flera olika sporter. Dessa föreningar är HK Vaggeryd (Handboll), SIK (Innebandy), Vaggeryds BTK (Bordtennis), Vaggeryds Atletklubb och Vaggeryd Muay Thai & Boxing. Det innebär ett stort flöde av aktiva och utövare, säkerligen 200 personer varje dag.

För två år sedan skickade de fem föreningarna in en motion till kommunen om att hjärtstartaren borde vara tillgänglig för alla, och inte inlåst i personalrum en våning upp. Svar kom ett år senare att hjärtstartaren bör vara inlåst för att undvika skadegörelse och stöld, och att den ska finnas till för kommunens personal.

Björn Eriksson från HK Vaggeryd var för en tid sedan huvuddomare i Lund, då en spelare fick hjärtstopp. Snabb hjälp sattes in då de hade en hjärtstartare nära och tillgänglig, så spelaren klarade sig som tur var. Men det var då Björn, tillsammans med nye ordförande i HK Vaggeryd Albin Manly, bestämde sig för att något måste göras – och det snabbt. I samma veva stötte de på Bengt Pettersson från Sonarps Gård, som sysslar med bland annat hjärtstartare. Så de förklarade sitt problem och Bengt lovade att hjälpa till med att skaffa fram en så fort som möjligt.
– Ge mig några sponsorer jag kan ringa runt till så hör jag av mig när jag har fått ihop tillräckligt, lovade Bengt.

Så innan midsommar hade han samlat ihop till en alldeles egen hjärtstartare som nu ska sättas upp på en lättillgänglig plats i källarlokalen. Snabbt åtkomlig för alla föreningar och utövare, men larmad. Alla föreningar har ansvar men Handbollsklubben har huvudansvaret.

Albin och Björn, tillsammans med Bengt och Christina, kallade i veckan till ett informationsmöte för föreningarna. Med på mötet var representanter från PRO, HK Vaggeryd, SIK och Vaggeryd Muay Thai, vilka senare skall informera sina medlemmar om hur hjärtstartaren skall användas och förvaras. Det kommer också att anordnas HLR-kurser (hjärt och lungräddning) inom de olika föreningarna.

Hjärtstartaren är nu på sin plats inom behörigt räckhåll, så i fortsättningen känns det allt lite tryggare att utöva sin idrott i sporthallens källarlokal.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *