Nyheter

Högre vindkraftverk önskas i väst

Nyheter 27 vindkraftverk är planerat att byggas i västra delarna av kommunen och företagen har nu bjudit in till ett kompletterande samråd för att få bygga högre verk

27 vindkraftverk väster om tätorterna i kommunen  [1/2]

Med högre verk blir det mer skugga. Kartan visar den nya skuggbilden som blir  [2/2]

BayWa r.e. Scandinavia AB har tillsammans med Havgul Clean Energy AS under en lång tid arbetat med att undersöka möjligheterna för att etablera vindbruk inom ett område väster om Skillingaryd- och Vaggeryds tätorter. Arbetet ledde fram till ett samråd om vindbruksparken vilket avhölls för cirka ett år sedan. Nu vill företagen göra ett kompletterande samråd vad avser högre totalhöjd på vissa av vindkraftverken för att nå ett större miljöutbyte i jämförelse med den höjd som redovisades i samband med samrådet förra året. Tidigare samråd gällde höjden 205 meter, nu gäller det 250 meter på vissa verk.

– Vi har bjudit in till ett kompletterande samråd. Vi vill öka miljöutbytet och kunna bygga vissa verk upp till 250 meters totalhöjd. Samrådet rör alltså bara höjden på vissa vindkraftverk. Parken som sådan är identisk sedan tidigare, berättar Håkan Wallin, VD på BayWa r.e. i Malmö.

– Det finns begränsningar som gör att vi inte kan bygga högre än 510 meter över havet. Marken väster om Skillingaryd och Vaggeryd är kuperad och det inget av dessa vindkraftverk som kommer att bli mer än 510 meter över havet, menar Håkan.

Håkan berättar vidare att om man ökar höjden på ett vindkraftverk, enligt det nya förslaget, ger det i parkens helhet cirka 40 000 megawatt timmar extra per år. Det är en ökning med över 10%.

– Fram till 23 maj tar vi in synpunkter på förslaget om höjning av vissa av vindkraftverken. Sedan kommer vi att sammanställa, värdera, bedöma och göra en ansökan till länsstyrelsen. Direktutskick har i dagarna gått till sakägare med två kilometers avstånd från det aktuella projektområdet, säger Håkan.

– Vår planering är att vi ska börja bygga om tre år och vi räknar med att det tar ungefär ett år innan vi är klara med parken. Och vi har gjort bedömningen att den här anläggningen vill vi bygga, avslutar Håkan.

Kompletterande samrådet för Vaggeryds Vindbrukspark pågår från nu till 23 maj och är ett tidigt steg i tillståndsprövningen. Samrådet syftar till att delge och inhämta information.

Det här unika vindbruksprojektet startades från grunden av markägare i bygden. Nu drivs projektet vidare av BayWa r.e och norska Havgul clean Energy. En arbetsgrupp har tillsats med lokala markägare som är delaktiga i utvecklingsarbetet.

Vindbruksparken sträcker sig från Åsthult och Brandstorp i norra kommundelarna ner till Bissefäll och Äddebo i söder. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *