Nyheter

Högskolelektor i historia besökte Fenix

Nyheter Tänk utanför boxen, uppmanade Carl-Johan Svensson, lektor vid Jönköping University då han gästade årskurs tre på samhälls- och ekonomiprogrammet på tisdagen.

Just nu håller eleverna i årskurs tre på att komma igång med sina gymnasiearbeten på Fenix Kultur- och Kunskapscentrum. För att inspirera dem bjöd skolan in Skillingarydsbördige  Carl-Johan Svensson som förutom sitt jobb på högskolan också är författare.
– Det lilla kan vara lika intressant som det stora menade han och berättade om sin bok om nordpolsfararen Andrée, som inte handlade om den misslyckade resan till Nordpolen utan om de nio andra resor med luftballong som skedde inför resan. Den fjärde provflygningen slutade vid Malmbron i Vaggeryd den 26 februari 1894. Hur uppfattades detta av sin samtid och finns dessa minnen kvar? Dessutom är årtalet två år fel på skylten och varför blev det så? Carl-Johan lyckades med sina konkreta exempel visa vad ett uppsatsarbete kan innebära och hur spännande det kan vara.

Carl-Johan Svenssons olika forskningsprojekt utgår ofta från det lilla som han också visar i sina andra böcker. I boken Öronbrosk önskas studeras annonser över tid, där man kan följa tidens förändringar i normer och värderingar eller i boken om oäkta och äkta förfalskningar, som inspirerat av den stora samling av förfalskad konst som fanns i en polisstation i Jönköping.

Svensson menade att forskning inte behöver vara så pretentiös utan kan utgå från det lilla för att få fram intressanta observationen och resultat. På så sätt ville han inspirera eleverna att tänka utanför den så kallade boxen och våga sig på frågor som ligger dem nära. Att skriva gymnasiearbete är för gymnasieeleverna vid de högskoleförberedande programmen en viktig kurs för att klara av kommande studier vid högskola och universitet.

RAYMOND PETTERSSON

Läraren Anne Ekwurtzel tog initiativ till att bjuda in Carl-Johan Svensson till Fenix.  [1/5]

Här är tre av hans böcker som fått fin uppmärksamhet i media.  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *