Nyheter

Högst valdeltagande i Hagshult

Nyheter Bo Holst är valnämndsordförande och på söndag är det räkning av röster i kyrkovalet som gäller.

Valkuverten vid kyrkovalet

Bo Holst, ordförande i kyrkans valnämnd, ger närmare information om vad som händer på söndagen när det är Kyrkovalets dag.

– Vi har fyra valkretsar här i Skillingaryd. Det är Åker, Hagshult, Tofteryd och Skillingarydskretsen. Vi brukar ligga högt i valdeltagande här hos oss. Riket har ett snitt på 12 % och förra kyrkvalet hade vi 16 %, vilket är högre än normalt i riket, berättar Bo Holst.

– Bäst är helt klart Hagshults valkrets. Där uppsluter ungefär 50 % av de röstberättigade, vilket är fantastiskt bra. Vi hoppas att vi når något högre siffra i år. Tycker nog att man ska ta tillfället i akt att bestämma vem som ska sitta i kyrkans fullmäktige, så har man inte röstat ska man göra det, påpekar Bo.

I Skillingaryds församlingshem finns vallokalen där valförrättare finns på plats. Förtidsrösta går bra och öppettiderna är varierade för att det ska passa alla. Därav tillkommer röstmottagningsställen på Tofthagaskolan, Åkers- och Hagshults församlingshem.

– På söndagen när röstlådan öppnas börjar man med att sortera alla kuvert, vitt, rosa eller gul röstlapp, sedan börjar man räkna antal röster, avslutar Bo som vet vad han ska göra på söndag kväll.

För att man ska få rösta i kyrkovalet ska man ha fyllt 16 år senast på valdagen, vara folkbokförd i Sverige samt vara medlem i Svenska kyrkan.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *