Nyheter

Högstadiet övergår till undervisning på distans

Nyheter Från och med imorgon övergår eleverna vid Hjortsjöskolan i Vaggeryd, årskurs 7 - 9, till distansundervisning.

Arkivfoto

Utifrån ett ansträngt läge med många frånvarande lärare på Hjortsjöskolan 7-9 har förvaltningen, i samråd med rektor, beslutat att undervisning ska bedrivas på distans för elever på Hjortsjöskolan 7-9 från och med tisdagen den 15 december fram till och med terminsavslutningen den 22 december. Elever i årskurserna 7-9 förutom grundsärskolan och vissa enskilda elever kommer att omfattas av beslutet. Vårdnadshavare till de elever som förväntas vara i skolan kommer att meddelas detta via skolan.

Beslutet är främst fattat utifrån att skolan på grund av personalbrist inte kan bedriva undervisningen på plats men även för att dämpa den stress och oro som uppstått kopplat till flera fall av covid-19 på skolan.

– Vi är väl förberedda då samtliga elever på skolan har en egen dator och har fått testa på distansundervisning under några dagar tidigare på terminen, säger Per-Erik Lorentzon, skolchef.

Just nu pågår förberedelsearbete på skolan och flera olika frågor ska lösas. Elever som saknar uppkoppling eller av annan anledning inte kan vara hemma och studera kommer att ha möjlighet att sitta på skolan i enskilt rum. Elever och vårdnadshavare uppmanas att hålla sig uppdaterade via våra ordinarie kanaler.

– Vi vill uppmana alla att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer avseende sociala kontakter, både under tiden före, under och efter jul- och nyårshelgen för att undvika ytterligare smittspridning. Vi vill även uppmana till att den som uppvisar symptom testar sig för covid -19. Vår förhoppning är att närvaroläget förbättrats till starten av vårterminen. Då välkomnas alla elever tillbaka till skolan den 11 januari. Barn- och utbildningsförvaltningen följer dagligen upp frånvaroläget bland elever och personal och kommer vid terminsstart kunna skapa sig en bild av hur frånvaroläget ser ut då, berättar förvaltningen i ett pressmeddelande till tidningen. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Högstadiet övergår till undervisning på distans

Torsdag eftermiddag bad rektorerna vid Hjortsjöskolan 7–9 att få gå över till distansundervisning. Denna skulle börja nästkommande måndag. Då skulle man i god tid kunna kontakta föräldrar och informera elever. Lärarna skulle ha flera dagar på sig att planera om sin undervisning.

Varför bad man om detta?

För att man hade konstaterad covidsmitta i alla årskurser och bland personal. Man tyckte inte att man kunde garantera det skydd man är skyldig sina elever och sin personal.
Man ville tidigt bryta smittspridningen, innan läget blev utom kontroll – precis så som man bett om från den hårt ansträngda vården.

Det är trångt i skolas elevcafé och med sjuka lärare och inställda lektioner blir det ännu trängre. Det är trångt i skolans matsal och passagen in och ut omöjliggör att hålla avstånd.

Personal från matsalen hör av sig till ansvariga på kommunen och påpekar att det är för trångt och de kan inte garantera avstånd som de borde.

Man ville ha fredag som sista skoldag för att då skulle eleverna, som alla måste anses ha utsatts för smittorisk, haft sina 14 karensdagar lagom till jul – det hade givit andra förutsättningar för dem och deras familjers julfirande än vad som nu blir fallet.

Per-Erik Lorentzon svarar nej.

Nu blev det i stället skoldag på måndag också. In med eleverna till skolan, skolbussar, flera inställda lektioner och trängsel i korridorerna.

Ett snabbt beslut under måndag förmiddag om att övergå till distansundervisning dagen efter. Planeringstid 8-10 på tisdag morgon för lärarna att lägga om sin undervisning.

Alla skolans elever och personal bör hålla sig från kontakt med andra fram till strax efter jul.

Synd att det tog veckor för de på förvaltningen att lyssna på de som jobbar på skolan. Hade de lyssnat hade kanske de som nu ligger hemma i covid sluppit det…

Det är inte förvaltningens fel, de ser till elevernas bästa. Det bästa är att eleverna får gå i skolan. Tyvärr gick det inte längre och nu görs det bästa av situationen. Det är ju fler lärare än elever som är sjuka. Vi får tänka positivt i det hemska vi lever i. Ta hand om varandra och håll avstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *