Nyheter

Högt tryck i förskolan

Nyheter I norra delan av kommunen är det ett högt tryck inom förskolan. Byarum och Vaggeryd har 22 barn i kö på fyra lediga platser i januari

Arkivbild från Bondstorps förskola

Tillväxten ses över hela kommunen över tid men största tillväxten av förskolebarn är i norra delen av kommunen där bland annat Svenarum får fortsätta med två avdelningar.

– Trycket i förskolan i Vaggeryd och Byarum ökar. Vi har 17 barn i kö i Vaggeryd och lägger vi till Byarums köbarn som har fem barn blir det 22 barn och vi har bara fyra lediga platser totalt i januari månad. Då har vi inte räknat med att det kommer ytterligare barn i februari och mars. Vi tycker det är svårt att hänvisa barn till Skillingaryd, men vad har vi för alternativ? Fritiden kan vi få loss fler platser men där har vi ett arbetet att göra innan vi kan öppna en avdelning till. Det gäller både ventilation och brandtrappor. Just nu är Fritidens förskola inte i en sådan nivå som är acceptabel då ventilationen är undermålig. Fritiden har ett bra läge, men vi kan inte riva och bygga nytt då det enligt planeringen ska vara bostäder i området, berättar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

– Hade Nya Götafors skola varit klart hade det inte varit några problem. Vi ser över möjligheterna att hyra paviljonger intill Fenix, där man lätt kan hämta och lämna sina bar. Investeringsmedel saknas så ett alternativ med paviljonger kan vara en möjlighet. Vi lämnar ärendet vidare till tekniska nämnden, menar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

De två alternativen i Vaggeryd är Fritidens förskola eller paviljonger vid Fenix. Gällande Fritiden är fördelarna att det är en bra utegård, bra läge överlag och huset redan står där men det blir en investering och kommer att kosta minst 4 miljoner att iordningställa och att huset är gammalt som i grunden inte är lämplig som förskola. 

Gällande paviljonger vid Fenix är förberedelserna klara, utegården anses acceptabel och kan hyras medan nackdelarna är ännu en paviljong och kostar driftmedel som inte är budgeterade. 

Antal barn i kommunal förskola och tillväxt mellan 2013 till 2021 ser ut som följer;
Vaggeryd +103 barn, Skillingaryd +12, Hok -8, Svenarum +5, Klevshult -1, Åker -2, Bondstorp oförändrat, Byarum +14, Tofteryd +1. Totalt visar det en tillväxt mellan 2013 till 2021 på 134 barn där det enbart mellan åren 2018 till nu är totalt 117 barn. 

Fotnot; Politikernas målsättning är att nyya Götafors skola på Källemoområdet i Vaggeryd ska stå färdigt till skolstarten hösten 2022.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Högt tryck i förskolan

Är också inflyttad/tillbakaflyttad och måste säga att jag är besviken på hur skolor och förskolor sköts. Kommunens slogan som inpräntas i medarbetare och föräldrar ”från skola till jobb” känns som ett skämt.
Man kan inte räkna framåt fem år, kränger tomter att bygga på vilket lockar utifrån, och vips. Oj! Vi saknar visst plats för barnen. Oj då! Men lös det med en barack till vet jag! Med asfalt som leksak.

Också mycket märkligt att förskolepersonal gång på gång efterfrågar gratis leksaker och säkerhetsutrustning i sociala medier. Det ger intrycket av att det satsas 0 kronor på förskolebarnen.

Har själv barn på ett av kommunens äldre förskolor. En gård som är mkt tråkig, och både lokaler och gården ser ut att ha renoverats tidigt 90-tal senast. Omodernt och slitet.

Att man nu har så här högt tryck redan i början på hösten känns som en omöjlig ekvation.

H, det är inte bara ett intryck att det satsas noll kronor på förskolebarnen. Det är så det ser ut i verkligheten. Dock tycker jag det är bra att förskolepersonalen efterfrågar saker. Frågan är bara hur länge de orkar vara så engagerade.

Politikerna i Vaggeryds kommun…. Varför satsar ni inte på skolan och förskola långsiktigt för? ”Det kostar pengar”.. Jaha!! Som att det inte kostar mer pengar att bara köra nödlösningar med byggare som slarvar och gör så att lokalerna blir totalt oanvändbara sen…
Är innerligt tacksam varje dag att mina barn inte går i kommunal förskola utan privat.

Har själv barn i förskola och det märks att trycket är högt. Stora grupper är resultatet. Har svårt att förstå att den här kommunen inte kan satsa på skolor och förskolor. Både underhåll av nuvarande samt få tummen ur och bygga nytt. Har man noll koll på antal barn i denna kommun?
Helge otroligt!

Ska det snart vara helt omöjligt att bo kvar i Vaggeryd om man har barn? Jag vill inte höra ordet barack mer nu, snälla snälla bygg nya förskolor och skolor! Jag är inflyttad hit från större stad men snart utflyttad om det inte görs något åt denna situationen.

Att man inte förstår att det behövs fler skolor och förskolor i takt med att det byggs nya bostäder och det är en stor inflyttning av barnfamiljer. Pinsamt att man inte kan planera mer långsiktigt utan att man hela tiden ska slänga pengar i sjön på tillfälliga paviljonger när man kunde lagt de pengarna på investeringar i nya skolor och förskolor. Vi kan ju forsatta skryta om att vi har lägst skatt och all undervisning i baracker.

Bra framförhållning i kommunen.

Det har öppnat upp sig för lediga platser på privata förskolan Friskus i Vaggeryd, rekommenderar varmt!

Sambandet befolkningstillväxt och uteblivna investeringar i barnomsorg/skola borde inte vara så svårt att förstå. När kommunen passerat 20 000 invånare är nog växtvärken borta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *