Nyheter

Högt valtryck i Klevshult

Nyheter Strax efter klockan 12 var det kö både utanför och innanför Klevshults skola där Åker - Hagshults valkrets har sin vallokal.

Danny Sjöstrand från Hagshult röstar för första gången. "Jag bestämde mig tidigt vilket parti jag skulle rösta på, viktigt att man visar vad man tycker"  [1/12]

Kö till inlämning  [2/12]

Röstning i Klevshult  [3/12]

Hagshults röstmottagning kom förbi och lämnade förmiddagens röster  [4/12]

Tomas Jonsson pratar med Åkers röstmottagning  [5/12]

Från vänster Bertil Gunnarsson, Anders Filipsson och Gunnar Isaksson  [6/12]

Högt tryck i vallokalen  [7/12]

Anders prickar av när Bertil lägger i vit, gul och blå valsedel  [8/12]

Flaggan var i topp  [9/12]

100 års erfarenhet av valarbete fanns på plats  [10/12]

Åkers röstmottagare Therese Fornstål och Dan Gustavsson lämnar in sina röster från förmiddagen  [11/12]

Hur man går till väga och valsedlar fanns innanför entrédörren till Klevshults skola  [12/12]

Fyra personer som kör tretimmars pass var. Så ser valförrättarnas söndag ut i Klevshults skola under söndagen. Tomas Jonsson har varit valförrättare i 20 år och han har alltid hand om utdelning av valkuverten. Vid själva avprickningen sitter Bertil Gunnarsson, Anders Filipsson och Gunnar Isaksson. Trion har kamperat tillsammans i många år och vet hur deras arbetsuppgifter ser ut. I Klevshult finns vallokalen för Åker – Hagshult och här läggs röstkuverten direkt i valurnan. Röstmottagningsplatserna i Åker och Hagshult kommer förbi strax efter klockan 12 och lämnar över sina röster, som efter vallokalens stängningsdags öppnas och prickas av i röstlängderna.

– Har man förtidsröstat kan man komma till sin vallokal innan stängning om man har ångrat sig, men det har bara hänt en gång under mina 40 år som valförrättare, berättar Bertil Gunnarsson från Gölgås.

– Man lär känna personerna i bygden på det här viset. Oftast kanske man bara har ett antingen ett namn eller ansikte, men nu klarnar det, menar Bertil med ett leende och fortsätter att berätta när han började som valförrättare var Arvid i Föreberg ansvarig och Arvid kände till alla invånare till namn och födelseår.

– Vi har haft en jämn ström här sedan vi tog vid runt klockan 11, säger Tomas Jonsson och vid 12.30 hade ett 160-tal personer varit i lokalen sedan den öppnade idag på morgonen.

– Det är en gammal tradition att gå och rösta på valdagen, säger Lisbeth Edvinsson från Fagerhult när hon lämnar in sina kuvert.

När vallokalen i Klevshult stänger öppnas förtidsrösterna från Åker, Hagshult och biblioteken. Allt prickas av och det är åtta personer som räknar rösterna. Kuverten öppnas och läggs i partiordning. Runt klockan 23 ikväll har Klevshult räknat fram ett resultat. Därefter körs allt till Skillingehus, där det kontrolleras igen.

– Fortfarande osäkert med internetröstning och systemet vi har idag är det säkraste, så jag siktar på att sitta här vid nästa val också, säger Bertil Gunnarsson.

– Jag har inte hunnit rösta ännu, men det brukar vara lite lugnare efter klockan 17 så då ska jag rösta, säger Tomas Jonsson.

I Åker – Hagshults valkrets får 881 personer rösta till riksdagsvalet, 924 personer till kommun- och regionvalet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *