Nyheter

Höstkafé och samkväm

Nyheter Det är planeringstider för Svenska kyrkan Skillingaryds församling och man hoppas öppna upp för mer verksamhet i höst.

Kyrkan återgår inte till normalläge men försöker ändå öppna upp sin verksamhet. Bland annat har församlingshemmet i Skillingaryd varit helt stängt sedan coronapandemin bröt ut, något som man hoppas ändra på i början på september. Då är tanken att föreningar och små samlingar som minnesstunder och samkväm ska kunna ske. De aktiviteter som varit under sommaren har varit uppskattade av de som har kommit och det har inte varit så problematiskt att förhålla sig till de riktlinjer som finns menar man från Svenska kyrkan. 

– Kyrkorna är stora och många har valt att gå i karantän och kommer inte på några samlingar, berättar Klas Frisk Svensson, kyrkoherde vid Skillingaryds församling. Vi är väldigt måna om att folk inte ska bli smittade i kyrkan och vi håller hårt på riktlinjerna. 

I samlingarna uppmanas alla att sitta glest, det finns handsprit och tvål lätt tillgängligt och det skyltas om att man ska stanna hemma om man är sjuk. Klas tror att det betyder mycket för besökarna att kyrkans verksamhet är igång, psykiskt och själsligt. Detta väger in i beslutet att ha aktiviteter trots pandemi.

  • Under hösten fortsätter de omtyckta promenaderna som bjuder på vandring, kaffe och andakt, och de kommer under hösten att infalla på tisdagar. Dock kommer soppluncherna inte starta upp ännu utan istället blir det höstkafé en gång i månaden. Detta gör man för att kunna erbjuda en trygg miljö för de deltagande då servering kan orsaka risk för spridning av covid-19.
  • När det kommer till vigslar så har dessa pågått under sommaren men med restriktioner på max 50 personer närvarande. Många har enligt Klas skjutit upp sina vigslar till hösten eller nästa år, därav har det varit några färre än normalt. Samtidigt delar endel upp tillställningen med vigsel nu för de närmaste och med bröllopsfest nästa år. 
  • Begravningar har man kunnat genomför genom att begränsa antalet vid avsked i kapellet till 25 personer. Svenska kyrkan har samverkat väl med begravningsbyråer och de anhöriga så att det har gått att ta enskilt avsked före begravningsgudstjänsterna för de som inte kan närvara på dem. 
  • I helgen är det dags för junikonfirmandernas läget som blivit flyttat i förhoppning om ett förbättrat läge. Även konfirmationen blir speciell då den sänds digitalt; med 35 konfirmander blir det för många även med bara närmaste anhöriga närvarande. Årets konfirmandgrupp startar också lite senare än brukligt. 
  • Körverksamheten har kommer inte starta upp under sensommaren utan man avvaktar nya förbättrade besked från folkhälsomyndigheten.
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *