Nyheter

Hotade att döda personalen – dömd till rättspsykiatrisk vård

Nyheter En man i 25-årsåldern har av Jönköpings tingsrätt dömts till rättspsykiatrisk vård efter att bland annat ha hotat en kvinnlig vårdare på ett boende till livet.

Genrebild Henrik Skoglund

Det var i september i år som dramatiken utspelade sig på ett gruppboende i Vaggeryds kommun. Mannen ringde vid flera tillfällen till 112 och bad om att polisen skulle komma och skjuta honom. Han hotade den kvinnliga vårdaren med kniv i en situation som hon under rättegången beskrev som ”trängd”.

Polisen var på platsen under natten då det hela utspelade sig, men man kom överens om att mannen skulle uppsöka psykisk vård dagen efter. På morgonen när personalen hade möte dök mannen upp igen och slog sönder en dörr in till rummet där de befann sig. Personalen fick låsa in sig på toaletten samtidigt som de larmade polis.
”Efter händelsen var hon i chock och skärrad. Hon har mått dåligt, haft svårt att sova och fått gå i gruppsamtal med sina kollegor. Hon blir rädd av höga ljud eller när det knackar på dörren”, skriver tingsrätten i domen om det kvinnan berättade under rättegången.

Nu fälls mannen för grovt olaga hot, olaga hot samt skadegörelse. Hade han fått fängelse hade straffet uppgått till 14 månader. Men nu blir det istället rättspsykiatrisk vård. Han ska dessutom betala 25 000 kronor i skadestånd till brottsoffret samt ersätta fastighetsägaren för det han förstörde.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *