Nyheter

Hotet anmäls inte

Nyheter Nationella krisberedskapsöveckan och enligt enkätundersökningen har 15% av våra politiker någongång blivit utsatt för hot. Gemensamt för dessa är att det inte anmäls till polisen. Del 3.

Arkivfoto från kommunfullmäktige

I Vaggeryds kommun har 120 enkäter delats ut till våra förtroendevalda. 60 svar har kommit in totalt. Enligt enkätsvaren nedan har följande svarat på;
Har du blivit hotfullt uttalad öga mot öga – Ja, 9 personer och 51 personer har svarat nej.
Hot och påhopp via sociala medier – 9 personer har svarat ja.
Hotfulla brev, e-post eller sms – 11 personer har svarat ja
Hotfulla telefonsamtal – 6 personer har svarat ja

Ingen av förtroendevalda har blivit utsatt för fysiskt våld, men däremot har en förtroendevald blivit utsatt för skadegörelse (bilen blev repad) och en för stöld. I enkäten finns att läsa att om man blivit utsatt för hotfull händelse så har det mestadels varit av okända personer.

Det man ser, som också är likadant i hela landet, är att man som förtroendevald inte anmäler till polisen. Fem personer har svarat och 1 vet inte och 4 har kryssat i att händelsen inte är polisanmäld. Samma siffror ser man när det handlar om skadegörelser och stöld. Skälen till att händelserna inte anmäldes kan vara att de möjligen inte upplevde det av så allvarlig art eller att man inte vet att man ska polisanmälda händelsen.

6 personer av 60 är oroliga för att bli utsatta för våld, skadegörelser, hot och trakasserier och två förtroendevalda har övervägt att sluta med sitt uppdrag på grund av hot och våld. Mer än hälften av politikerna som svarat på enkäten tycker att det finns behov av en uppförandekod för förtroendevalda i kommunen.

Några kommentarer som lämnats är ”Från motståndarsidan upplever jag en hotfull ton”, ”Det är bra att ha tydliga regler och att diskutera öppet vad som är ok och inte ok”, ”Jag har under min tid som politiker sett exempel på härskarteknik men själv inte varit utsatt för den”, ”Det är en del i nämnden som är otrevliga”, ”Jag tycker att det finns en outtalad uppförandekod men det skadar nog inte att den sätts på pränt”, ”Respekt för varandra”, ”Jag vill säkra upp de platser där vi politiker och tjänstemän vistas i när vi träffas i större grupper”.

Taggar

Dela


1 reaktion på Hotet anmäls inte

Gö en undersökning om det finns någon vårdpersonal i kommunen som blivit hotad i sitt arbete eller kanske rent av blir slagen var dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *