Nyheter

Hudförändring skulle opereras – skrapades i stället bort

Nyheter En patient med hudförändring blev rekommenderad operation med analys men fick i stället hudförändringen bortskrapad. Senare upptäcktes malignt melanom på samma ställe i huden. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var 2019 som patientens hudförändring blev bedömd av en distriktsläkare. Hudförändringen fotograferades och remissen skickades till en hudläkare som bedömde bilderna. Hudläkaren rekommenderade då operation med analys. Men istället skrapade distriktsläkaren bort hudförändringen utan att göra en analys av den. Tidigare under 2023 upptäcktes ett malignt melanom på stället där den tidigare hudförändringen har skrapats bort. Vid det tillfället opererades patienten.

Händelsen har medfört fördröjd diagnos med behov av större kirurgiskt ingrepp och eventuellt större behov av kompletterande behandling. Patienten har fått en ökad risk för spridning av malignt melanom än om hudförändringen hade opererats enligt den rekommendation som gjordes 2019.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *