Nyheter

Hult skola och Hults missionshus

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Hult skola

År 1864 beslutade Tofteryds skolråd att bygga ett skolhus i Hult. Det skulle innehålla skolsal, en kammare till läraren, kök och förstuga. Bönderna som tillhörde den östra delen av Tofteryds församling skulle leverera timmer efter mantal. Skolhuset var klart redan 1865. Ryktet förtäljer att utedasset inte var klart första året, utan skolbarnen fick göra sina behov i skogen utanför. Först år 1948 installerades vatten och avlopp till lärarbostaden. Eleverna använde de tre utedass som fanns på gården fram till 1967. När skolskjuts mellan Tofteryd och Hult infördes 1948 undervisades klass 3 och 4 i Hult, småskola och klass 5, 6 och 7 i Tofteryds kyrkskola.

Fram till 1948 var Hults skola B-skola, det vill säga alla klasserna undervisades av en lärare. Sista året som det förekom skolundervisning i Hults skola var år 1967. År 1970 såldes skolan till en dansk diplomat som byggde om hela skolan till bostad och dessutom inredde andra våningen. Skolan är i privat egendom och brukas sedan 2011 som åretruntbostad.

Hults missionshus

1909 beslutade missionsförsamlingen i Hult att uppföra ett eget missionshus norr om skolan. Medlemmarna bodde i byarna Boarp, Fastorp, Boglös, Bohult, Holma och Hallafors och norra delen av Tofteryds socken. Det hölls regelbundna möten med tillresande och lokala predikanter. Varje söndag kl. 10-11 var det söndagsskola för barnen i grannskapet. År 1982 samordnades verksamheten med missionsförsamlingen i Ekhult. Samma år såldes missionshuset i Hult till naturskyddsföreningen. Huset bytte då namn till ”Miljöhuset”. År 2013 såldes huset till en privatperson som renoverat huset till en trevlig åretruntbostad.

  [1/4]

Hults skola 2011. Foto: Kjell Boberg.  [2/4]

En skolklass ifrån 1948.  [3/4]

Missionshuset/Miljöhuset 2012. Foto: Kjell Boberg.  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *