Nyheter

Hundar utbildas i eftersläckningsarbete

Nyheter Sveriges första utbildning i eftersläckningsarbete av skogsbränder för hund och hundförare har nu Annie Johansson och Malin Kyllesjö dragit igång.

Sökträning  [1/5]

Markeringsträning med Malin Kyllesjö och Ripa  [2/5]

Vi ska hitta rätt vittring  [3/5]

Madeleine Carlström  [4/5]

Malin Kyllesjö och Ripa  [5/5]

När räddningstjänsten har avslutat räddningsinsats vid en skogsbrand ska marken eftersläcka och bevakas. Vid eftersläckningen ska all glöd i marken först upptäckas för att senare släckas. Detta kallas för eftersläckning. Sökningen av glödhärdarna ner i marken är ett omfattande och kostsamt arbete.

– Under utbildningen i Aneby har vi jobbat med eftersläckningsprojektet. Hittintills har brandutbildad personal patrullerat på stora områden. Men med hjälpa av hundar kan vi täcka större delar av markerna. Med hundens hjälp kan vi snabbare upptäcka glödhärdar, vilket gör arbetet mer effektivt. Dessutom kan vi få ett arbetet med våra hundar som gör samhällsnytta i våra fantastiska svenska skog, säger Annie Johansson och Malin Kyllesjö.

Nu startar tjejerna tillsammans med Martin Johnsson certifieringskurs för hundar i skogsbrandssök. Utbildningen är i två steg där man tränar med sin hund själv men även samträning sker.

Kursen innehåller grundläggande brandbeteende som väder, topografi, bränsle och personlig säkerhet. Eftersläckningsarbete, vad vi söker och hur, grundlydnad, risker för hunden, hundutbildning i sök, doft och markering.

Annie Johansson, Kyllås Skillingaryd, är Sveriges främsta expert på skogsbränder och naturvårdsbränning. Annie är utbildad i Canada och har varit med på branden i Västmanland och ansvarade för eftersläckningsarbetet vid branden i Lanna.

Martin Johnsson arbetar på försvarsmaktens hundtjänstenhet och tjänstgjort som minhundsförare i Bosnien. Han är yrkesdressör och dressyrchef med olika typer av specialsökhundar.

Malin Kyllesjö, bor i Aneby men har fastighet utanför Skillingaryd, har mångårig erfarenhet av hundutbildningar och hundinstruktörsutbildningar samt meutaltestdomare. Hon arbetar som driftsledare, administratör och skogsägare.

Text och foto; Malin Kyllesjö

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *