Nyheter

Hunddagis ber politikerna om hjälp

Nyheter Till kommunstyrelsen har Oden och Freja vänt sig för att få hjälp med lokaler till hunddagiset

Arkivfoto

Vaggeryds Hunddagis är en del av Oden och Frejas fixartjänst i Vaggeryd, ett certifierat arbetsintegrerande socialt företag, där man nu söker hjälp med lokaler av styrande politiker.

Hundagiset har idag lång kö av hundägare som behöver plats till sina hundar och dagiset huvudsakliga uppgift är att ge hundarna en plats med tillsyn under dagen då hundägarna arbetar. Hunddagiset sysselsätter idag sex anställda och två praktikanter som arbetstränar.

Sedan slutet av 2018 har diskussioner förts med kommun om en flytt från nuvarande lokaler på norr i Vaggeryd då kommunen har haft, eller har, andra planer för fastigheten. Redan i juni 2019 meddelade Oden och Frejas fixartjänst att en byggnation av lokaler i egen regi inte var möjlig att genomföra. December 2019 sades hyresavtalet upp med avflyttning senast 20 december 2020. Förnyade diskussioner med tjänstemän har förts under våren vilket har lett till att Vaggeryds Hunddagis fått ett muntligt löfte om en senare avflyttning, det vill säga den 1 juli 2021.

Internt inom Oden och Freja har diskussioner förts om finansiera nya lokaler gjorts och serviceföretaget har funnit att det inte är möjligt då en lokal på minst 250 kvadratmeter skulle ge plats för alla hundar i kö och skulle generera fler anställda. Byggkostnaden skulle hamna på 2 miljoner kronor samt nya lokaler inklusive gemensamma samlokalisering med Allservice och Hunddagis med personalutrymmen och administrativa lokaler skulle öka byggkostnaderna med lika mycket.

I brevet till kommunstyrelsens menar sociala företaget att 4 – 4,5 miljoner kronor i investering skulle skapa möjligheter för en effektivare verksamhet och möjlighet för att anställa fler medarbetare. En lösning för verksamhet önskas där kanske kommunen fortsatt kan vara hyresvärd som första val eller lämna en kommunal borgen för att kunna bygga i egen regi, vilket det sociala företaget inte föredrar.

I skrivelsen ber sociala företaget om att man gemensamt hittar en lösning på lokalfrågan så att man inte tvingas stänga ner sin verksamhet då hunddagiset är en attraktiv och bra tillgång för kommunen.

 

Taggar

3 reaktioner på Hunddagis ber politikerna om hjälp

Det borde ju vara lika enkelt att fixa fram pengar till denna nyttiga verksamhet som det var att fixa till gamla ”Skillingarydssalvan” och till byggnaden där Swedbank fanns.

Alldeles för dyr och renoveringsbehovet mycket stort. Blir dyrare dessutom och inte heller helt lämplig för det vi vill ha för våra medarbetare utan det förslaget som tagits fram är det bästa och blir klart billigare än nämda byggnad.

Lars Seger styrelseledamot i det sociala företaget som driver verksamheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *