Nyheter

Hundfrågan 69: Sele

Nyheter Efter en helg med kursen ”Trygga hundmöten” är jag tillbaka och svarar på era frågor.

Hundsele blir mer och mer vanligt.

Den här veckan har jag fått en fråga av Lena. Hon skriver och undrar om det är bra att använda sele och i så fall vilken sele som är bäst.

Det får mig direkt att tänka på hur svårt det är att hitta rätt BH, som en djungel av märken och storlekar, färger med mera.

Så svaret blir: Jag förespråkar att använda sele för att slippa dra hunden i halsen, vilket kan göra att den får skador på halsen. Vid hundmöte så kan hunden få sådant obehag av halsbandet så utfallet vid hundmöten förvärras.

Jag har senaste tiden pratat med flera som har hundar som inte vill gå ut när de har sele på. Då behöver man fundera över om det inte är selen som är obehaglig.
Ja, även hundar som använder halsband kan ha obehag för att trä dem över huvudet.

Hur du står när du tar på hunden sele påverkar också, till exempel om du böjer dig över hunden. Du kan försöka ”läsa” din hund för att se vad som är bekvämt respektive obekvämt för just din hund.

Mitt råd är: skaffa en sele som sitter bra på hunden. Prova, känn efter, se hur hunden reagerar. Ska den träs över huvudet eller hittar du en sele av en annan typ.

Som jag skrev i inledningen så hade jag och Miléne Wallin kurs förra helgen. Trygga hundmöten heter kursen. Vi jobbar med lugnande koppelhantering.

Jag och min golden Nitro har jobbat som hjälpare. Vilket betyder att vi gått på lagom avstånd från hunden som har svårt för hundmöten. Vissa hundar behöver mycket långt avstånd till mötande hundar.

Orsaken till det kan vara många: Till exempel rädsla, inlärt beteende, för lite aktivering och stress. Miléne hade under tre dagar 15 hundar med förare som fick lära sig hur man skapar trygga hundmöten. En fantastisk helg med fint väder och glada hundar och förare.

Vill du veta mer om trygga hundmöten?

Skicka frågor till hundfragan@hundtrixet.se.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *