Nyheter

Hundra röstmottagare utbildas

Nyheter Under flera tillfällen anordnar kommunen utbildning för röstmottagarna som ska tjänstgöra under valdagen 9 september.

Nu är det obligatorisk utbildning för samtliga röstmottagare

I Vaggeryds kommun finns åtta valdistrikt och i varje distrikt jobbar närmare 10 personer samt några reserver. Enligt vallagen ska det vara minst tre röstmottagare på plats i lokalen under tiden röstningen pågår och en av dem ska vara ordförande eller vice ordförande för respektive distrikt.

Tre av kommunens distrikt har, förutom ordinarie vallokal, särskilda röstmottagningsställen och det är Tofthagaskolan för Västra Skillingaryd och Tofteryd, Bondstorps skola för Byarum och Bondstorp samt Hagshults församlingshem och Åkers skola för Åker/Hagshults valkrets.

– Det är en utökad service för landsbygdsborna och fungerar i praktiken som en förtidsröstningslokal. Dessa lokaler stänger tidigare på valdagen och där måste det finnas minst två röstmottagare på plats under tiden röstningen pågår, säger Torbjörn Åkerblad, kanslichef på Vaggeryds kommun.

Utöver dessa särskilda röstmottagningsställen fungerar biblioteken i Vaggeryd och Skillingaryd som förtidsröstningslokaler från och med idag. Samtliga hundratalet röstmottagare ska nu genomgå en obligatorisk utbildning i Skillingehus där frågor som berör hur röstmottagarens roll, innan, under och efter röstningen ska gå till.

Fotnot; För att få arbeta som röstmottagare ska man ha fyllt 18 år. Valnämnden i respektive kommun bemannar första alla distrikten med ordförande samt vice ordförande och därefter bemannar man upp med övriga röstmottagare. För de som är intresserade att bli röstmottagare inför kommande val till EU (till våren) är välkomna att ta kontakt med kanslichefen Torbjörn Åkerblad, Vaggeryds kommun.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *