Nyheter

Hundrafemtio lockades till kyrkogårdsvandringen

Nyheter Fyra gravar, fyra berättare och hundrafemtio besökare möttes i den fina och varma sommarkvällen vid Byarums kyrka under tisdagskvällen

Magnus Dauhn och Lars Andersson  [1/6]

Välbesökt vandring i Byarum  [2/6]

Kyrkogårdsvandring i Byarum  [3/6]

150 personer deltog  [4/6]

Håkan Johansson berättade  [5/6]

Kåre Boberg var en av fyra berättare  [6/6]

Kvällen började med att kyrkogårdsförståndare Lars Andersson hälsade alla välkomna och informerade om arbetet på kyrkogården. Lars framförde även ett stort tack till kyrkogårdspersonalen i Byarums pastorat som utför ett mycket gott arbete. Sedan började själva kyrkogårdsvandringen som presenterade fyra gravar. De som pratade över dessa gravar var Håkan Johansson, Magnus Dauhn, Bernt Bernhardsson och Kåre Boberg.

Magnus Dauhn har släktforskat i 40 år och har alltid varit intresserad av historia. Magnus var en av de fyra berättarna under tisdagskvällens kyrkogårdsvandring och var mycket nöjd och förundrad över att en kyrkogårdsvandring kan locka så många besökare.

– Jag berättade om Albin och Amanda Karlsson. Albin föddes i Hok 1879 och flyttade till Vaggeryd 1903. Han var med och startade Vaggeryds möbelfabrik samtidigt som han hade en lite udda kombination – han var begravningsentreprenör också. Albin dog 1946 i Stockholm, han var inte skriven där, men drev möbelbutik i huvudstaden. Vaggeryds möbelfabrik tog sedermera barnen över, berättar Magnus Dauhn.

– Tycker det är intressant att alla som flyttade till Vaggeryd på den tiden var så företagsamma. Albin startade Betels församling här i Vaggeryd som tidigare hette Vaggeryds Ynglingaförening, som sedermera blev kristna ungdomsföreningen som gjorde att han träffade sin fru, Amanda, som då var en resande evangelist. Albin var drivande i byggnationen av Betel 1913. De började i februari och bygget stod klart senare under hösten samma år, otroligt arbete de lade ner, avslutar Magnus.

Kyrkogårdsvandringen avslutades med en andakt på kyrkogården som hölls av komminister Thommy Rosenspira. Därefter följde fika som församlingsrådets Byarumsgrupp anordnat.

Foto; Byarums pastorat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *