Nyheter

I länet: Här sjunker arbetslösheten mest

Nyheter Samtliga kommuner i Jönköpings län såg en minskande arbetslöshet i augusti. Vaggeryd var en av de kommuner i länet där nedgången var störst.

Under augusti månad rapporterade Vaggeryds kommun en total arbetslöshet på 4,1 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (minus 1,5 procentenheter). Även i Jönköpings län sjunker arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att 298 av 7 268 invånare i åldern 16 till 64 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (114 färre än i augusti i fjol).

Det är 16:e månaden i följd som arbetslösheten i Vaggeryd är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Sedan april 2021 har arbetslösheten gått ner från 5,7 till 4,1 procent.

Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går nedåt. Vi ser i själva verket just nu en nedgång i samtliga kommuner. Störst är minskningen i just Vaggeryd. 

Vaggeryd hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (4,1 procent i kommunen, jämfört med 5,3 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,0 procent), medan Nässjö har den högsta (8,0 procent). För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 80 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet sjönk arbetslösheten i augusti jämfört med året innan (-1,1 procentenheter) och ligger nu på 6,6 procent. 283 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Malmö är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (12,3 procent) i landet som helhet, medan Kiruna och Kungsbacka har den lägsta (2,6 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 10,2 procent i Vaggeryd under augusti månad, motsvarande 164 av 1 608 personer. Det är 4,4 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−78 om man räknar personer). Därmed är de utlandsföddas arbetslöshet lägre än vid samma tidpunkt i fjol för 17:e månaden i följd. Sedan mars 2021 har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 15,2 till 10,2 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 6,1 procentenheter i Vaggeryd. Det är en betydligt mindre skillnad än för ett år sedan (−2,9 procentenheter).

Precis som den totala arbetslösheten sjunker arbetslösheten bland unga (-3,1 procentenheter). I augusti var 6,1 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 42 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en minskning med 23 personer på ett års sikt.

I och med den senaste månadens nedgång har de ungas arbetslöshet i Vaggeryd sjunkit 17 månader i följd (ner från 10,1 procent i mars 2021 till 6,1 procent nu).

I Arbetsförmedlingens platsbank finns just 52 annonser som motsvarar 70 lediga jobb, där 15 av dessa är lager- och terminalpersonal följt av sju stycken montörsjobb. 

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *