Nyheter

Idag firas halloween

Nyheter Firande av halloween kommer från Irland ursprungligen, och via Amerika, nådde traditionen Sverige på 90-talet. Hur firar man barnens högtid och om man inte vill fira, vad gör man då?

Halloween infaller i Amerika, enligt tradition, alltid den 31 oktober varje år. Men just i Sverige finns egentligen inget bestämt datum för firandet. Det kan bli firande både dagen innan alla helgons dagen eller dagarna runtomkring. I början av 90-talet började halloweenfirandet uppmärksammas i Sverige, då köpmännen beslutade om en ny ”köphelg”. Traditionen kom från Amerika och dit kom det via irländska inflyttade under 1840-talet. Halloween kommer ursprungligen från den keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden. Människor klädde ut sig och gick runt och tiggde dryck och mat till festligheten. Pumpor gröptes ur och ljus sattes däri, för att mota bort ondskan.

Idag firas traditionen i affärer där man kan köpa godis i alla former och det smyckas i trädgårdar med pumpor. Men är det så att alla vill fira den amerikanska traditionen?

Via flera sociala medier efterlyser invånarna hur de ska slippa få dörrknackningar av utklädda barn som erbjuder ”bus eller godis”. Föräldrar svarar i inläggen att de uppfostrar sina barn till att ingen ljus i pumpan eller ingen halloweenutsmyckning utanför entrédörren = inget bus eller godis.

Alla helgons afton ska inte förväxlas med den kristna högtiden vi har i helgen och halloween ska markera slutet på sommaren och start för vintern.

I Sverige kallas halloween för barnens högtid då de klär ut sig till otäcka figurer och spöken och går runt i sin omgivning och frågar vuxna efter ”bus eller godis” och handlar rent av att barnen ska retas och skämta med vuxna på ett lekfullt sätt, närmst liknande påskkärringens besök vid påsk. Men vill ni inte ha skräckinjagat besök ikväll – tänd inte pumpan.

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *