Nyheter

Idag gäller en ny modernare kyrkohandbok

Nyheter Senast kyrkohandboken reviderades var 1986. Idag tas den uppdaterade handboken i bruk vid söndagens gudstjänster. Vi har träffat prästen Maria Åberg i Skillingaryd för lite mer information om den nya handboken.

Maria Åberg, präst i Svenska kyrkan, med nya handboken som börjar gälla idag

Idag tas den nya kyrkohandboken i bruk i Svenska församlingar. Den innehåller ordningar för Svenska kyrkans gudstjänster och för kyrkliga handlingar som dop, bikt, konfirmation, vigsel och begravning. Tradition blandat med förnyelse ryms i den nya handboken.

– Man kan känna igen sig mycket när man kommer till gudstjänsten. Det finns nytt, men det är ganska små förändringar som är gjorda. Idag kommer vi att använda den nya handboken, vi har haft förslaget hos oss tidigare, som vi har provat några år, så besökarna kommer att känna igen sig, säger Maria Åberg, präst i Svenska kyrkan i Skillingaryd.

Åtta gånger har en ny handbok utkommit, den förra handboken kom 1986, dessförinnan var det 1942. Förslaget till dagens kyrkohandbok började så smått redan 2013, så det är en lång process innan det blir klart. Försöksförsamlingar har använts för att testa den nya handboken.

Men varför kommer en ny handbok?

– Även vi inom kyrkan behöver anpassa oss för tiden vi lever i, det kan handla om att anpassa oss efter den nya bibelöversättningen och man har haft målsättningen om att ha ett mer inkluderat språk. Ordet ”Herre” undviker man något mer i den nya handboken, då det handlar om över- och underordningar. Exempelvis så har texten ”Herre vår Gud, du är livets källa” blivit ”(O) Gud, du är livets källa”, berättar Maria Åberg.

– Nya handboken ska vara mer lättillgänglig och musiken ska vara glad och folklig. Kyrkan har gammal tradition, vissa musikstycken kommer från medeltiden och så tidigt som 300-talet, men nu har man också kompletterat med nyskriven musik, menar Maria.

Vad innebär nya kyrkohandboken för er som präster?

– När det gäller musik så är det lite annan musik. Vi har haft försöksperiod och utbildningsdag på Tallnäs i våras. I dopordning är det förändrat i ordningen. För oss präster får vi bli lite mer uppmärksamma att vi ska följa det här. Från och med söndag får vi präster inte gå efter den gamla kyrkohandboken utan den nya boken gäller från söndag. Det finns stora möjligheter till traditioner och man har möjlighet att välja alternativ. Kyrkan är ändå densamma med traditioner och teologiskt även om den moderniseras, berättar Maria som samtidigt nämner att besökarna kommer att känna igen sig även under söndagens gudstjänster.

– En gemensam vigselgudstjänst för alla par är ny. Tidigare var den obligatoriska texten ”Vill du ta NN som din hustru/man”, nu är den anpassad så att texten används till vigslar för samkönade, där den nya texten är ”Vill du ta NN till din hustru/make/man/maka” istället, berättar Maria.

Kyrkohandboken är som det låter, en handbok. Kyrkoordningen är kyrkans lag. Lokalt sett kommer ny agenda finnas på gudstjänsterna och det kommer inte vara stora förändringar. Tidigare fanns det sex olika gudstjänster men nu finns en grundordning men med olika alternativ. Det betyder bland annat att gudstjänsten kan ges en lokal prägel.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *