Nyheter

Idrottshall ett måste vid nya Götafors skola

Nyheter Tekniska nämnden har fått en signal från barn- och utbildningsnämnden att man behöver en idrottshall där nya Götafors skola finns. – Vi tänkte tyvärr inte på att bygga en idrottshall när skolan byggdes, säger nämndens ordförande.

Gångavståndet från nya Götafors skola och till idrottshallen vid Hjortsjöskolan mäter någon kilometer. Ungefär 200 elever bussas en eller flera gånger i veckan för att idrottsundervisningen ska tillgodoses. 

– När vi byggde skolan tänkte man tyvärr inte på att bygga en idrottshall också. Kostnaderna är höga för bussturerna till och från idrottshallen vid Hjortsjöskolan och kostar 400 000 kronor per år. Kostnaderna är höga, förr eller senare måste vi bygga, avståndet är för långt helt enkelt för att eleverna ska få idrottsundervisning, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Marijo Corkovic (S).

– Vi har till tekniska begärt en mindre idrottshall som vi tycker ska kosta mellan sju till tio miljoner kronor. Vi har ett behov av en idrottshall. Det kostar mycket pengar att transportera barnen till Hjortsjöskolan. Vi måste planera att bygga idrottshallar också när vi bygger skolor framöver, oavsett vem som styr i kommunen. Vi kör 500 bussturer fram och tillbaka på ett år och det är inte hållbart. 

Bakgrunden till signalen till tekniska är att personal och rektor lämnat en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden där man påtalat brister i idrottsundervisningen på grund av logistiska problem. Varje klass, 20 till 25 elever, ska promenera mellan Götafors skola och Hjortsjöskolan, 1,5 kilometer enkel väg, en eller två gånger per vecka, beroende på om de har simundervisning eller ej. Promenaden går längs vägar som är tungt trafikerade, vilket innebär en stor säkerhetsrisk, för skolan elever som är sex till nio år. Utifrån placeringen av nya Götafors skola måste barnen åka buss till Hjortsjöskolan då promenaden blir alldeles för långt för de små barnen. Skolans bedömning är också att det inte är rimligt att använda undervisningsresor med buss då tillsynsansvaret för eleverna kvarstår och det i praktiken inte innebär att skolan kan minska på resurserna i form av mindre personal. Utöver detta medför varje resa dryga kostnader för buss och chaufför. Busskostnaden är alldeles för drygt för skolan att bära, varför man delvis tvingas genomföra idrottsundervisningen icke ombytta på skolgården under de mildare delarna av året. Trots detta är busskostnaderna för endast nya Götafors skola ungefär 400 000 kronor per läsår. 

I samband med att elevantalet i Vaggeryds tätort ökar blir också situationen med idrottsundervisning helt ohållbar. Den lilla idrottshallen på Hjortsjöområdet räcker inte till och sporthallen är redan i dag helt uppbokad. Ytterligare en idrottshall behöver byggas inom en snar framtid. En ny idrottshall bör anläggas vid nya Götafors skola för att både avlasta Vaggeryds tätort som helhet samt avhjälpa kvalitetsbrister samt logistikproblem som beskrivs. Elever från Byarum och Bondstorp kan nyttja den nya idrottshallen, vilket ger en nödvändig avlastning för Hjortsjöområdet.

Att skyndsamt bygga en idrottshall för Götafors anses vara nödvändigt utifrån behov, kvalitét, likvärdighet och ekonomi. 

Taggar

Dela


13 reaktioner på Idrottshall ett måste vid nya Götafors skola

Om vi bortser från det skrämmande faktum att de styrande ”glömde” hur barnen på Götafors ska bedriva idrott och att kostnaden för detta.

Föreslår att kommunen river gamla Götafors skola och bygger sporthallen där.

Förhoppningsvis är detta tillräckligt nära nya Götafors skola även om vi inte vet var den hamnar när hyreskontraktet går ut…

Sörgårdsskolans elever promenerar flera gånger i veckan ner till simhall, slöjd och idrott på Fågelforsskolan. Inte en enda gång har dessa elever fått åka buss varken ner eller upp för den branta backen. Elever som ej har fritids har fått promenera själva till skolan för att det ej finns pedagog som följer med på morgonen då första lektionen börjar 08:00.

Ska det vara olika förutsättningar beroende på vilken skola barnen är placerade på? Isåfall kräver vi att det även byggs en större idrottshall på Sörgårdsskolan för att barnen inte ska behöva promenera i ur och skur till Fågelfors.

Vad är nästa problem som man inte har lagt in i budgeten för att få igenom den?

72 miljoner på att hyra denna skola!

Ska vi lägga lika mycket till nu på en sporthallen?
Nej, tack!

Nu får det va bra med nödlösning i denna kommun!
Räkna färdig!
Det kostar 4 miljoner på 10 år att köra elever.
Det betala jag, men inte 72 miljoner till för att bygga något som inte får vara kvar.
Hur går er ekonomi?
Gör klar Hjortsjöskolan till att börja med!
Gör klart Nyckelpigan!
Gör klart sim- och sporthallen som finns!
Gör klar Hok skola!
Börja i rätt ände!!
Om ni ska bygga något så ska det vara något som står i 50å r med allt. Inte 10 år oj vad gör vi nu.

Ni sprutar inte ut mer skattepengar!!
Gör klart, tänk igenom, fråga oss skattebetalarna innan ni börjar så ni vet att allt finns med!!

Det är så märkligt när man skriver insändare, försvarar sig alla politiker, men när de glömmer typ en idrottshall då skickar de ut det som en notis som ingenting.

Inget problem i Skillingaryd att barnen går långa sträckor till idrott, bad och slöjd. Cirka två kilometer enkel väg.

Sakta i backarna!!
Drift, underhåll och uppvärmning kommer sannolikt att överstiga 400 000, med råge!
Dessutom har mig veterligen inte Vaggeryds kommun lyckats bygga något utan att överskrida budget med minst 100%.

Ser dagligen skolbarn som går från Sörgårdsskolan utmed hårt trafikerade Åkersvägen till badhuset/idrottshallen i Skillingaryd. Vad jag förstår får dessa barn motion och även en insyn i hur de skall uppträda i trafikmiljö.

Finns det ingen expertis i kommunhuset som kunde förutse detta. Att nämnden inte kunde se detta är jag inte förvånad över. Hur är hyreskontraktet utformat? En förklaring vore på plats.

Visst hyr väl kommunen Götafors skola genom ett 10-årigt avtal?!
Ska kommunen stå för bygget av idrottshall när kommunen inte ens äger skolan?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *