Nyheter

I kväll beslutar fullmäktige om höjd avfallstaxa

Nyheter Från den 1 januari upphör nuvarande avfallstaxan att gälla. Vid kvällens kommunfullmäktige föreslås taxan bli densamma i hela GGVV-regionen och höjningen som kommunala bolaget SÅM räknat med är mellan 3–4 procent

Rörliga avgiften har tidigare diskuterats livligt. En avgift som en fastighetsägare inte kan påverka

Enligt SÅM:s utskick efter sommaren informerade bolaget om att renhållningstaxan inte var beslutad ännu och 2020 års priser fanns med i utskicket. Under taxor fanns att läsa att ”Vi kalkylerar med en taxehöjning på 3 till 4 procent till 2021”.

När beställningsformuläret kom i brevlådan var de fem alternativen uppdaterade med den möjliga höjningen som görs under kommunfullmäktige.

Exempelvis om man som fastighetsägare har valt alternativ 1 (fastighetsnära insamling) var i tidigare utskick kostnaden 2 860 kronor om året och i beställningsutskicket var den höjd till 2 946 kronor om året.

I politikernas handlingar finns följande information:

Avfallstaxan består av följande delar: en fast avgift, en rörlig avgift, tilläggsavgifter och avgifter för flytande avfall.

Fast avgift: Den fasta avgiften ska betalas av samtliga fastighetsinnehavare, för varje bostad eller lägenhet. Den fasta avgiften bidrar till att finansiera SÅM:s återvinningscentraler, miljöstationer, gröntippar, del av administration, information, med mera och fördelas på olika abonnenter efter bedömt nyttjande. Då två eller fler fastighetsägare delar på ett eller flera avfallskärl debiteras fast avgift för varje fastighetsägare. Fast avgift betalas även vid uppehåll i hämtningen t.ex. på grund av outnyttjad fastighet.

Rörlig avgift: Den rörliga avgiften är beroende av vilket abonnemang man har valt och täcker hämtnings- och behandlingskostnaderna.

Tilläggsavgifter: Tilläggsavgifterna täcker annat än den ordinarie kärlhämtningen. Exempel på tilläggsavgifter är latrinhämtning, hämtning av grovavfall eller trädgårdsavfall, extrahämtningar och liknande tjänster.

Avgifter för flytande avfall: Avgifter för flytande avfall avser avgifter för slamtömning av enskilda avloppsanläggningar, tömning av fettavskiljare och matavfallstankar samt vissa övriga avgifter och tilläggsavgifter.

Taggar

Dela


9 reaktioner på I kväll beslutar fullmäktige om höjd avfallstaxa

Bor dock i Jönköpings kommun. Har haft dessa kärl i fem år nu om inte länge. Är supernöjd med dessa. Så många mindre vändor till återvinningsstationer med mera som det blivit av detta.

Men vi får ju åka mer nu till tippen nu

Innan kunde man ju slänga allt i samma tunna.

Jag tycker om allt inkluderat

Detta är horribelt det det har inget med miljö att göra över huvud taget det är den moderna samhället som ska skinna medborgarna på pengar bara. De som styr i våra samhälle ska bara ha högre löner och hittar på en massa olika beskattningar av olika slag.

Det bör ju bli en skattesänkning nu på grund av att skötsel av gröntippar samt återvinningscentralen har betalats från kommunalskatten innan. Nu är det ju den fasta avgiften på den nya horribla renhållningstaxan som betalar detta. Snacka om att manipulera och köra över alla kommuninnevånare.

Det här är ju rena maffian först säger ni en avgift innan vi ska bruka det höjer ni mer än en tusenlapp. Är det vi medborgare i Vaggeryd kommun som ska betala för alla misstag ni gör i kommunen? Byt ut maffian som sitter i kommunen. Bygger totalt fel. River upp väger till ingen nytta – rondeller som är kass. Det finns mycket här som gjorts fel och skattepengar som bränns upp.

Det blir mycket luft i de tunnorna
Normalt 3 påsar på fyra veckor
Förstår att det blir hiskligt dyrt och inte är miljövänligt med all bilkörning

Var ska de pengarna som har betalat gröntippar och återvinningscentraler disponeras nu? Vad menas med en rörlig avgift som inte är rörlig. Ett ämne för språklådan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *