Nyheter

I morgon blir det ett annorlunda fullmäktige

Nyheter Under måndagskvällen är det första mötet som körs helt digitalt i kommunfullmäktige. Vi har fått en liten pratstund med ordförande Mats Oskarsson (M). ”Det blir en prövning i tålamod”

Pratglada debattörer får visa prov på sitt tålamod under morgondagens kommunfullmäktige. Arkivbild

Kommunfullmäktige tog beslut vid januarisammanträdet att arbetsordningen kan tillåta digital variant och så blev det redan vid nästkommande sammanträde, imorgon.

– Många kommuner har redan genomfört digitala sammanträden men med tanke på ett överklagande i Luleå har det satt lite frågetecken om vad som gäller. Vi genomför mötet då vi bedömt att de frågor som finns på agendan inte har någon stor politisk oenighet. Vi räknar, med andra ord, med ett ganska lugnt möte, vilket gör det till en lämplig test på att vi kan genomföra möten på ett demokratisk och korrekt sätt, menar Mats Oskarsson (M) ordförande i kommunfullmäktige.

I en längre har antalet ledamöter varit färre, dock i rätt antal gällande majoritet och opposition men på måndag är samtliga ledamöter, 41 stycken, kallade. Sammanträdet kommer att genomföras via teams och ersättare har, som tidigare, möjlighet att följa mötet via webbsändningen, beredda att delta i mötet om det skulle behövas.

Den digitala världen och att jobba hemifrån. Hur säkerställer ni att ledamöterna kan koppla upp sig hemifrån?

– Kommunledningskontoret har genomfört en utbildning med de ledamöter som önskat detta. De som inte har uppkoppling hemma erbjuds plats i Skillingehus där uppkoppling finns. Något parti önskar att sitta tillsammans i större lokaler i Skillingehus, förklarar Mats Oskarsson (M).

Som tidigare är kommunens fullmäktigeledamöter kända för att gilla att debattera, hur ska detta fungera imorgon?

– Ledamöterna begär ordet och replikerar via chattfunktionen som finns i Teams. Turordningen för talare kommer automatiskt i den här chattfunktionen, menar Mats Oskarsson som tillsammans med övriga får utvärdera den digitala varianten efter sammanträdet.

– Att väga för- och nackdelar mellan digitalt möte med alla ledamöter närvarande, eller reducerat antal på fysiskt möte. Folkhälsomyndighetens rekommendationer styr sedan när vi fysiskt kan mötas igen med alla ledamöter.

Under veckan har kommunfullmäktiges presidie, tillsammans med delar av kommunledningskontoret, genomfört ett testmöte.

– Vi inser att det finns lite nytt att hålla reda på med detta sätt att hålla möten. Det ska bli spännande imorgon kväll, samtidigt som alla ska ha klart för sig att det blir en prövning i tålamod. Vi kommer att ta det väldigt sakta och lugnt så att alla hänger med, lovar Mats Oskarsson (M).

Fotnot: Teams är en av flera möjligheter att kunna sammanstråla via internet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *