Nyheter

Imorgon upphävs besöksförbuden

Nyheter Imorgon får besök göras på äldreboende men nationella rekommendationer och lokala riktlinjer kan ändras med kort varsel. Läs här rekommendationer från socialchefen Lotta Damberg

Arkivfoto från tidigare i somras då besökstält fanns utanför Sörgården

Regeringen beslutade tidigare i september att det tillfälliga besöksförbudet på landets särskilda boenden upphör att gälla från och med imorgon. Socialförvaltningen har upprättat lokala riktlinjer utifrån Socialstyrelsens- och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och rekommendationer för säkra besök.

– Precis som vid Socialstyrelsens förtydligande i augusti så är vi glada åt att familjer och närstående kan träffas igen, även om det nu sker under lite annorlunda former. Upphörandet av det tillfälliga besöksförbudet innebär att ett väldigt stort ansvar läggs på närstående som besöker att följa de rekommendationer de som ges av Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter för att förhindra smitta samt de lokala riktlinjerna som finns på respektive boende, säger Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun.

– Vi rekommenderar företrädesvis att besök sker i besökspaviljongerna eller genom promenader utomhus, fortsätter Lotta Damberg. Om närstående önskar besöka någon boende gäller följande lokala riktlinjer;

Tänk på det här när du besöker den som bor på särskilt boende

  • Kom inte för många besökare samtidigt, max 1 – 3 personer.
  • Undvik att träffa andra än den du ska besöka när du rör dig i lokalerna.
  • Håll avstånd, och ge andra möjlighet att hålla avstånd. Mötet ska ske i den boendes egna lägenhet, inte i allmänna utrymmen.
  • Besökare ska använda visir (finns på boendet). Visiret tas på i entrén och ska bäras under hela besöket. Följ anvisningar i entrén.
  • Sprita händerna, före och efter besök. Handsprit finns på boendet.
  • Du ska vara helt frisk, utan symtom.
  • Du ska hålla avstånd till den du besöker.
  • Tänk på att både du och den du besöker ska ha god handhygien. Tvätta händerna före, under och efter besöket.
  • När du lämnar boendet. Tag av visir och kasta i avsedd papperskorg. Följ anvisningar i entrén.

Socialförvaltningen följer löpande utvecklingen, nationellt, regionalt och lokalt, och anpassar verksamheten utifrån rådande situation och de rekommendationer som kommer från olika myndigheter. Detta innebär att nationella rekommendationer och lokala riktlinjer kan ändras med kort varsel.

– Pandemin är på intet sätt över, utan vi befinner oss fortfarande mitt i den. Vi har den senaste tiden sett ökningar av smitta internationellt men även försiktiga ökningar i vissa regioner i Sverige. Det gäller att hålla i och hålla ut, säger Lotta Damberg.

Taggar

1 reaktion på Imorgon upphävs besöksförbuden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *