Nyheter

Inflation påverkar nämndkassa

Nyheter Ett minus ser det ut att bli hos barn- och utbildningsnämnden vid årets slut och anledningen är inflationspåverkan. – Resursfördelningsmodellen måste ses över, menar Jenny Larsen (KD). 

Fram till sista oktober ligger barn- och utbildningsnämnden på ett minus 1 820 000 kronor. 

– Vi kommer att ha ett minus vid årets slut och anledningen är inflationen, som så många andra. Tidigare i år såg det ut att bli 4,1 miljoner minus, men det ser bättre ut än när vi kommit lite längre fram på året. Det vi vill se över är resursfördelningsmodellen. Varje barn har en prislapp och den uppdaterade vill vi ha in i budgeten. Grundbeloppet sätts av kommunstyrelsen och senast det gjordes en förändring var 2017 och det har hänt lite sedan dess. Om vi får till resursfördelningsmodellen rätt så behöver inte äska tilläggsbudgetar för skolmat och skolskjutsar. Som det är nu så kan man säga att det är som man aldrig får en löneökning, menar Jenny Larsen (KD).  

I den ekonomiska sammanfattningen ses att större erhållna bidrag har nått nämnden då i form av bland annat återbetalning av sjuklönekostnader. Elever i annan skolan än kommunal, ger ett underskott i båda gymnasieskola och grundskola. Skolskjutsar och livsmedelskostnader ger större kostnader i och med inflationspåverkan. Total nämndbudget för innevarande år är 410 miljoner kronor och nu ses kanske en avvikelse på totalt 0,5 procent.

I resursfördelningsmodellen finns uträknat, från 2017, att ett barn i förskolan kostar 133 000 kronor om året (verklig kostnad 146 500 kronor), en grundskoleelev 77 000 kronor om året (verklig kostnad 94 600 kronor), en elev i gymnasieskola 92 000 kronor om året (verklig kostnad 111 600 kronor). 

Under våren fick barn- och utbildningsnämnden ett tillskott på 500 000 kronor för ökade kostnader, men detta bedöms inte räcka för att hålla kvalitén. Livsmedelskostnaderna har ökat 20-25 procent varför råvarorna i referensportion bör öka till 14,90 kronor istället för tidigare referens 12,80 kronor. Ökningen motsvarar 1,4 miljoner kronor. 

0,5 procent avvikelse kan det bli när året är slut hos barn- och utbildningsnämnden

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *