Nyheter

Inga förändringar i valdistrikten

Nyheter Enligt bestämmelserna i vallagen ska länsstyrelsen på förslag av kommunfullmäktige besluta om kommunens indelning i valdistrikt. Det gjordes under sammanträdet i måndags...

Kommunen ska se över indelningen närmast året före det år då ordinarie val till riksdagen ska hållas.

Om det behövs får länsstyrelsen självmant besluta om indelningen i valdistrikt. Innan länsstyrelsen fattar ett sådant beslut ska kommunfullmäktige få tillfälle att yttra sig.

Inför valen 2018 gjordes en förändring i valdistriktens benämningar i syfte att ge en tydligare och mer intuitiv benämning av distrikten. Kommunledningskontoret och valnämnden föreslår att inga förändringar av valdistrikten görs inför EU-valet 2024.

Kommunfullmäktige gick på föreslagna linje och behöll tidigare beslut gällande indelning om valdistrikt.

Val till Europaparlamentet ska enligt EU:s valrättsakt äga rum mellan en torsdag och en söndag i juni månad vart femte år, om inte Europeiska unionens råd beslutar om annat valdatum senast ett år innan utgången av mandatperioden. Det har inte funnits någon enighet bland medlemsländerna för ett alternativt datum för nästa års val. Därför har Europeiska unionens råd nu beslutat om att EU-valet kommer att äga rum i EU:s medlemsländer den 6-9 juni 2024. I Sverige kommer EU-valet att hållas söndagen den 9 juni 2024.

Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *