Nyheter

Kyrkoherden tar cykeln till jobbet

Nyheter Sedan årskiftet finns Ingemar Persson som tillförordnad kyrkoherde i Skillingaryds församling och han har nyligen också flyttat till orten. – Jag blev ombedd att komma till församlingen, berättar han.

När vi möter upp Ingemar Persson, tillförordnad kyrkoherde, är han tillsammans med vaktmästare och pedagog i full färd att iordningställa några rum på expeditionen till nytillkomna arbetskamrater. Nu har Ingemar varit i församlingen i åtta månader redan och det var ryktet om flytt till kommunen som mynnade ut i en jobbförfrågan… 

Ingemar är pensionerad och har senast jobbat deltid i både Mullsjö och Huskvarna, där han och frun hade en lägenhet. 

–Jag kände att jag behövde ett hus att pyssla med så vi sökte efter bostad här i kommunen. En del renoveringar har gjorts och flyttlasset pågår allt eftersom och jag har sovit de första nätterna i huset, börjar Ingemar berätta när vi tar plats i hans rum på pastorsexpeditionen i Skillingaryd.

– Det var ryktet om att jag skulle flytta hit som gjorde att Magnus Hullfors ringde mig och hörde sig för om jag var intresserad av ett vikariat här i församlingen som tillförordnad kyrkoherde. Det är en begränsad anställning, dock längst till 31 december. Egentligen var min tanke bara några månader, kyrkorådet söker en kyrkoherde och det är en process som kan ta ett tag. Det finns många lediga tjänster och vi ser en brist på kyrkoherdeyrket. Det är många präster som inte vill bli kyrkoherde, som innebär rätt mycket administrativ roll med arbetsledaransvar. Man kan säga att man är vd för för ett företag. De flesta präster vill ha arbetsuppgifter där möten med människor görs, via gudstjänster, dop, vigslar och begravningar. Det är en del pappersarbete att ägna sig åt som kyrkoherde och det passar inte alla präster, berättar Ingemar Persson. 

Ingemar har varit kyrkoherde sedan 1986 i Lekeryd, Barnarp, tidigare hemstiftet Göteborg, Sexdrega och Bottnaryd innan pensioneringen. 

– När jag blev pensionär blev jag tillfrågad om jag kunde hjälpa till i Mullsjö men även Huskvarna, man blev efterfrågad när man flyttade tillbaka till tidigare hemorten och det är klart att jag hjälper till att fylla luckor, kommentera Ingemar. 

Skillingaryds församling kände Ingemar inte till tidigare…

– Det administrativa arbetet är inte lika roligt som mötet med människorna. Jag tackade inte ja till erbjudandet att hjälpa till här för jag längtar efter att vara kyrkoherde, men det är kul att vara en del av gänget här i Skillingaryd. Det får mig att stanna kvar. Tanken var tillfällig hjälp, kanske någon månad, men det har redan blivit fler månader. Jag tycker om människorna och bygden. Trivs här. Sen kan jag cykla till jobbet, det tar två minuter, menar Ingemar Persson och avrundar: 

– Våra vägkyrkoveckor var intensiva så jag har inte haft så mycket ledigt i sommar och har jag varit ledig har den tiden gått åt till flytten, avrundar Ingemar Persson som är tillförordnad kyrkoherde för en stund här i Skillingaryds församling. 

Ingemar Persson tar cykeln till jobbet "Två minuter tar det"

Taggar

Dela


1 reaktion på Kyrkoherden tar cykeln till jobbet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *