Nyheter

Ingen alkoholservering på äldreboende

Nyheter I spåren efter debatten om läsk på äldreboenden ställde vi frågan om alkoholservering. Någon alkoholservering sker inte i nuläget, men det kan komma att förändras.

Det diskuteras då och då om boende på våra äldreboenden ska ha möjligheten att köpa ett glas vin eller en öl till maten och kanske en avec till kaffet.

Hur ser det ut i Vaggeryds kommun?

– Vi serverar ingen alkohol i dagsläget, säger Lotta Damberg som är socialchef i kommunen. Hon tillägger att det inte finns några hinder kring serveringstillstånd. Däremot finns byråkratiska hinder som gör det svårt att få utskänkning att fungera rent organisatoriskt.

Stannar det där eller vill ni kunna servera alkohol?

– Vi ska se över regelverket för att se om vi kan servera alkohol i våra restauranger, fortsätter Lotta Damberg.

Så dörren är inte stängd?

– Nej, svarar Lotta Damberg och tillägger att det inte finns något som hindrar personalen att vara behjälpliga med servering av egeninköpta drycker. Den vägen är öppen och vad som händer med serveringstillstånd återstår att se.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Ingen alkoholservering på äldreboende

Är det inte så att för att få servera alkohol så ska det finnas serveringstillstånd?

Behövs inget alkoholtillstånd för att hjälpa någon som vill ha alkohol i sitt hem.

Bra förklarat. Klart de är myndiga och därmed får ha alkohol hemma men det är ju en helt annan femma om de skulle bli frikostiga med alkoholserveringen på äldreboendena generellt. Hur skulle det se ut? Sedan tror jag att det inte alltid är så bra att dricka alkohol vid hög ålder med tanke på kroppens skörhet och eventuellt att det kan riskera att påverka medicinering etcetera.

Våra äldre är inte förbjudna att dricka alkohol bara för att det inte finns servering. De som bor på boende och vill dricka alkoholhaltiga drycker har det i sin lägenhet. Det är givetvis tillåtet att hälla upp ett glas även till maten. Bara ett förtydligande så man inte blandar ihop servering och individens rätt till att dricka alkohol och ha alkohol hemma.

Såklart skall en myndig kunna köpa sig en snaps och öl till maten, eller ett glas vin om man vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *