Nyheter

Ingen anstalt till kommunen

Nyheter I processen att hitta plats för ny anstalt har flera kommuner visat intresse, däribland Vaggeryd, och myndigheten går nu vidare med fyra av dem: Jönköping, Norrköping, Värnamo och Nässjö.

Arkivfoto

– Alla inblandade kommuner som vi haft dialog med har gjort ett grundligt arbete och bidragit med konstruktiva förslag, men vi ser att de här fyra är de som har bäst helhetsförutsättningar för att vi ska kunna etablera oss, säger Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetschef Björn Myrberg.

Kriminalvårdens behov av att bygga ut verksamheten är stort. Myndigheten befinner sig i ett ansträngt läge när det gäller kapaciteten på anstalter och häkten. I juni gick Kriminalvården ut med en intresseförfrågan till kommuner i Östergötlands och Jönköpings län, om en etablering av en ny anstalt. Sedan dess har arbetet pågått med att undersöka vilka kommuner som har bäst förutsättningar för en sådan.

En etablering av en anstalt i säkerhetsklass 2 med 300-400 intagna, innebär ungefär 300 nya arbetstillfällen.

– Förutsättningarna för en god personalförsörjning är en viktig faktor i den här processen. Värnamo, Nässjö, Jönköping och Norrköping bedöms vara de kommuner som bäst svarar emot det kriteriet, säger Björn Myrberg.

Ytterligare viktiga förutsättningar inför det kommande, slutgiltiga valet av kommun handlar om marktillgång, placering i förhållande till E4 och en helhetsbedömning kring förmågan att stödja en anläggning med befintlig och planerad infrastruktur. 

Målsättningen är att kunna teckna en avsiktsförklaring med en av kommunerna vid halvårsskiftet 2022.

Källa: Kriminalvården

Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande kommenterar nyheten: 

– Utan att veta hur de tänkt och resonerat kan man konstatera att man vill ha en ny anstalt i närheten av en stad. Så vi får vänta och se var etableringen blir. Vi har ju också fokus på mycket annat som är på gång i vår kommun, menar Gert Jonsson (M). 

Taggar

Dela


7 reaktioner på Ingen anstalt till kommunen

Synd att det inte blev av men vi gjorde ju ett försök i alla fall.
Nu när det är fullt på Båramo behövs mer mark runt Skillingaryd för container-terminalen

Bra att det inte blev någon anstalt. Däremot kan man väl hoppas på andra etableringar som ger intäkter och klingar lite bättre. Fler logistikbolag kanske. Låt Båramo bli den självklara lagerplatsen.

Synd att inte styrande ser värdet i att få fler arbetstillfällen till kommunen och inflytande skattebetalare. Förstår inte varför man ska vara glad att vi inte fick anstalten? På vilket sätt skulle det påverka kommunen negativt?

Det är väl inte intressant att etablera en verksamhet med cirka 300 arbetstillfällen i en kommun som inte har en enda lägenhet att erbjuda.

Som sagt fokusera på kommunens utmaningar vi har utan att ta er vatten över huvudet! Vilket ni gör utan anstalt….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *