Nyheter

Ingen ledning behövs…

Nyheter – Ledningen behövs inte, konstaterar Vaggeryds Elverks (Energi) vd Anders Wahlgren i frågan om utbyggnaden för Waggeryd Cell.  

Anders Wahlgren är vd för Vaggeryd Energi

Det var i går vi hade en intervju med vd Ulf Karlsson vid Waggeryd Cell om att man planerar att lämna Vaggeryds Energi och satsar på ett nät direkt via vattenfall och inte som nu via Vaggeryds Elverk.

– Tills vidare kan vi klara en utbyggnad som Waggeryd Cell önskar. Om en ytterligare förstärkning behövs så gör Vattenfall det, konstaterar Anders.

Han pekar på att en anledning till att man har en ägare av elnät på en plats är att var och en inte ska behöva leta reda på sin lösning utan att det ska vara samhällsekonomiskt.
– Energimarknadsinspektionen ska även ta hänsyn till det allmännas intresse, säger han och med det tror han att det finns en god chans för Vaggeryds Elverk att få sin önskan igenom, att fortsätta med nätet till Waggeryd Cell.

Konsekvenser
Om man tappar en så stor kund som Waggeryd Cell får det konsekvenser för hela det kommunala bolagets verksamhet. Det blir en budgetfråga som man får arbeta med. Risken är dock uppenbar att man får betala ett högre pris till vattenfall för nätet. Kunderna får kanske betala lite mer och det kan bli besparingar på olika sätt.
–Övriga kunders kostnader kan komma att påverkas med i storleksordningen tio procent, noterar Anders.

Han inflikar också angående diskussioner med Waggeryd Cell om samarbete med fjärrvärmen 2006, att det inte fanns ekonomiska förutsättningar för det. Senare byggde Waggeryd Cell en egen anläggning där man producerar värme för sin verksamhet, dock inte elström.

Före 1 oktober
Vaggeryds Elverk har fram till sista september chans att säga sitt till Energimarknadsinspektionen och styrelsen kommer strax före det datumet att göra så.
I samma veva slutar även Anders Wahlgren som vd. Han valde i våras att säga upp sig:
– Nästan 13 år får räcka, säger han.
Han säger samtidigt att det beslutet inte hade något att göra med ”affären” kring Waggeryd Cell.
Anders fyller 62 senare i år, men vad han ska hitta på åren fram till pensionen vet han ännu inte.

Fotnot: Fakta om kommunens energiverksamhet:
Vaggeryds Energi ä ett av Vaggeryds kommuns helägda bolag. Verksamhetens syfte är att producera och sälja energi i form av fjärrvärme, att handla med elenergi samt att bygga och underhålla nätet för datakommunikation inom kommunen. Bolaget bildades den 1 januari 1995 genom en sammanslagning av Vaggeryds Värmeverk AB Vaggeryds Elverks elhandelsavdelning. Vaggeryds Elverk är en kommunal förvaltning med uppgift att sköta elnätet i nätområdet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *