Nyheter

Ingen nationalsång i nytt skolförslag

Nyheter Mindre historia och ingen nationalsång föreslås i en ny kursplan för grundskolan. – Jag tycker att det är en tragisk utveckling, säger Raymond Pettersson från Värnamo som är lärare på Fenix i Vaggeryd.

Raymond Pettersson. Arkivbild

Skolinspektionens tidigare överdirektör Hans Albin Larsson, som granskat förslaget där bland annat nationalsången stryks är granskat.

– Skolverket bör dra tillbaka sitt förslag på ändrade kursplaner för grundskolan. De har börjat i fel ände och nu sitter de med ett nästan omöjligt uppdrag på grund av dagens ”anorektiska” timplaner, säger han till Lärarnas Tidning.
Skolverket har föreslagit förändrade kursplaner i framför allt svenska, historia och religion.
Det han i första hand vänder sig emot i historia är enligt Lärarnas Tidning att man ”dammsugit bort” alla epokbegrepp i den förändrade kursplanen, Det handlar om medeltid, renässans, barock, upplysningstiden, romantiken, stormaktstiden, frihetstiden med mera.

Vykort med nationalsången

• Raymond tycker…
– Ska eleverna klara av gymnasiet så behöver man ha en bra allmänbildning. Tror nog att många lärare fortsätter som tidigare, men risken är att alltmer klassiska baskunskaper tas bort i läroböckerna, kommenterar Raymond Pettersson.

• Sedan det om nationalsången:
– Ja, den förutsätter man att alla kan. Ser ofta hur fotbollsspelare bara står och mumlar när många andra länders spelare sjunger glatt med. Borde finnas lite mera av sunt förnuft i skolan. Kloka lärare vet det.

– När det namngeografin har jag själv plockat in det i gymnasielärarna. Har man ingen aning om var stora länder ligger och hur det ser ut där politiskt, klimatmässigt och naturgeografiskt är det svårt att diskutera globalisering. Tycker att Skolverket borde lägga större krut på att lyfta lärarna i stället för att ständigt skapa negativa debatter, avrundar Raymond Pettersson.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Ingen nationalsång i nytt skolförslag

Nu börjar detta bli ett stort skämt, om detta fortsätter kommer det skapa en segregation mellan människor i Sverige som sällan har skådats. Låt oss tillsammans få stopp på alla konstiga beslut som för oss längre ifrån varandra.

Landet mellanmjölk……… herregud säger jag. Vad händer med Sverige?
Vi har en historia, vi har en nationalsång, snart förbjuds väl kristendomen med.

Så svenska medborgare ska inte lära sig nationalsången. Är tyvärr inte förvånad att detta kommer från Sverige. i ett annat land så hade det blivit ramaskri. dom hade inte ens kommit på tanken att ta bort national sången

Vad är det som händer med Moder Svea?Nationalsången är väll lika givet som amen i kyrkan..Raymond släpp inte en sådan viktig fråga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *