Nyheter

Ingen prioritering av Östra strand ger frustration

Nyheter Vid varje sammanträde i kommunstyrelsen sammanfattas lägesrapporten för bostäder. ”Femklövern som styr”, ”Alla har fått säga sitt”, ”Östra stand är inte prioriterat” var några av våra politikers ord som blev debatterat runt ordförandes bord.

Östra strand-projektet får kritik för att det inte prioriterats

Lägesrapporten gällande bostadsplaner ger, som tidigare, frustration hos våra politiker. Men hur och vad ska man göra för att lätta på trycket. Troligen är alla överens i slutändan, men det är på vägen dit det ska tyckas och debatteras…

– Det här är något vi upplever att vi har frustation i arbetet med otroligt många planer på gång samtidigt. Det är krångligt att komma fram och planerna är komplexa. Det finns många synpunkter. Det här handlar om kvalitet och vi vill förstärka ytterligare. På sikt kommer vi att se effekt när vi har kompetensen i huset. Visst vi lånar in tjänster, men det är bra om vi har det inom våra väggar. Att upprätta en plan är ett utredningsarbete, men sedan ska den sättas ihop med det planförslaget man gjort från början. Det här äter mycket tid. I dag har vi ett 20-tal planer i röret och det tar tid att arbeta fram detta. Vi kan inte bortse från alla synpunkter, men det här tar frustrerande lång tid…, summerar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) när lägesrapporten gjordes. 

Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) är inte sen med att säga vad han tycker:
– Tidigare var det för få anställda. Anställning av statsarkitekt valde femklövern att göra i ett senare skede. Det gjorde att vi tappade tid. Många planer är vilande för man inte hunnit med. Det känns bättre nu när vi är fler på plats. Men det krävs ytterligare förstärkning för att komma i fas. Vi ligger mycket efter, konstaterar Williamsson (S). 

Thomas Axelsson (KD) flikar in:
– Det är många planer på gång. Östra strand har gett mycket intern kritik. Vi tycker, många av oss, att det här har tagit för lång tid. Våra planarkitekter har inte prioriterat Östra strand, därför har det tagit lång tid. Det har inte varit en prioriteringsfråga. 

– Vi hade uppe frågan för ett år sedan när vi såg statistiken. Då skulle vi prioritera allt. Hade man tänkt efter där och varit tydliga kanske det sett annorlunda ut i dag. Översiktsplanen, att ta fram en ny, tar lång tid. Den gamla översiktsplanen är förbrukad. Det är många parametrar som sammanfogas. Vi kunde valt annorlunda för några år sedan men i förhållande till kommunens storlek har vi i dag bra bemanning, men mycket att ta igen, menar Gert Jonsson (M). 

Kenth Williamsson (S);
– Det handlar om femklöverns styrning. Ni styr och leder kommunen. Någon plan är inte framme och ni leder kommunen. Östra strand har alltid varit en viktig plan. Den är inte framme och det är ni som styr. Kommer det inte fram planer får ni också hantera konsekvenserna. 

Gert Jonsson (M) försvarar:
– Frågan har varit uppe politiskt, då måste man också säga vad man tycker. Alla planer fick prioritet 1 och ni har också satt prioriteringar. Ni har all frihet att säga något annat.

Thomas Axelsson (KD);
– Det är arkeologiska undersökning som dragit ut på tiden. Det är inte bara en prioriteringsfråga. Jag håller med om att prioriteringen har brustit. Men det är inte bara anledningen till att den tagit lång tid, summerar Thomas Axelsson (KD). 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Ingen prioritering av Östra strand ger frustration

Kommer ihåg för en 4-5 år sedan vi hade möte på Fenix om Östra strand, lät bra när kommunen presenterade Östra strand. Skulle komma igång 2022-23. Hoppas det snart blir av, visa lite handlingskraft💪

Vad är det som tar sådan tid? Jag frågar för jag är verkligen nyfiken. Under miljonprogrammen kunde kommuner bygga upp helt nya stadsdelar på några år med tiotusentals bostäder. Och då menar jag inte endast lägenheter utan också massiva förorter med villor, kedjehus och radhus.
Är det regelverken som sätter stop för byggandet i dag? Vad för regler är det som ställer till det vi folket behöver veta?
Eller är det kanske rädsla för förändring som är det riktiga hindret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *