Nyheter

Ingen ska behöva riskera livet eller att skadas allvarligt på sitt arbete

Nyheter Vecka 43 är den årliga europeiska arbetsmiljöveckan och den 27 oktober uppmärksammas skyddsombuden särskilt. Läs debatten från (S) här

Under de senaste tio åren så har drygt 400 personer i den svenska arbetskraften och 90 andra som jobbat i Sverige dött i arbetsolyckor enligt Arbetsmiljöverket. Hittills i år har 32 personer förolyckats. Ett alltmer pressat arbetsliv medför en risk för arbetsplatsolyckor som i värsta fall kan sluta med dödlig utgång. Varje dödsolycka är en tragedi och ett misslyckande för svensk arbetsmarknad.

Arbetsplatsolyckor är samtidigt bara ett av flera arbetsmiljöproblem. Vi ser exempelvis att anställda inom flertalet yrken har svårt att orka arbeta tills pensionen.

Socialdemokratiska riksdagsgruppen i Jönköpings län uppmärksammar vikten av en bra arbetsmiljö genom en motion till riksdagen.

Arbetsmiljöverket har en viktig roll att spela för att skapa en god arbetsmiljö på våra arbetsplatser. Men det dagliga arbetet utförs lokalt genom samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. På varje arbetsplats där det arbetar fem eller fler arbetstagare så ska arbetstagarna välja ett skyddsombud.

Vi vill bland annat att

  • Arbetsmiljölagen ställer samma krav på utbildning på arbetsgivaren som på skyddsombuden. För dessa utbildningar bör det införas krav på innehåll och kontinuerlig uppdatering, både för skyddsombud och arbetsgivare.
  • Arbetsmiljöverkets branschkunskap behöver stärkas för att öka effektiviteten och kunna göra mer rättvisande bedömningar. Inom polis och rättsväsendet behöver vi fler specialister som har en större kunskap för att även här skapa en bättre och mer effektiv process i utredningsarbetet.
  • Ge de regionala skyddsombuden tillträdesrätt till fler arbetsplatser.
  • För att fortsätta arbetet med att stärka arbetsmiljön är det viktigt att förbättra förutsättningarna för förebyggande arbete och tillsynsarbete. Därför bör Arbetsmiljöverket få de resurser som krävs och att arbetsmiljöarbetet utvecklas på alla nivåer.

Carina Ödebrink
Johanna Haraldsson
Diana Laitinen Carlsson

Taggar

Dela


1 reaktion på Ingen ska behöva riskera livet eller att skadas allvarligt på sitt arbete

Se till att de som blivit skadade på jobbet med allvarliga följder får ett ekonomisk skydd och ett skadestånd i paritet med sin skada!
Kom inte dragandes med att afa finns för den ersättningen man får därifrån är kränkande låg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *