Nyheter

Ingen TBE-smitta i kommunen

Nyheter Allt fler svenskar insjuknar i den fästingburna TBE-smittan. I Jönköpings län har antalet smittade ökat fem gånger om på tio år, men i Vaggeryds kommun inrapporterades glädjande nog inga fall under förra året. – Vi rekommenderar alla som rör sig i gamla och nya riskområden att vaccinera sig, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Inga fall av fästingsmittan TBE inrapporterades i Vaggeryds kommun under 2022. Pressbild: If

Antalet fall av den fästingburna smittan TBE ökar år för år. Det som driver ökningen är framför allt att fästingarna breder ut sig över ett allt större geografiskt område.

Jönköpings län är ett av de områden där TBE-smittan har ökat markant. För tio år sedan var det omkring tre personer per år som insjuknade, för fem år sedan fyra personer per år, medan snittet de senaste åren legat på 16 personer per år – en ökning över 433 procent på tio år. Under 2022 slogs rekord – 22 smittade på ett år.

För tio år sedan var fästingproblemen nästan helt isolerade till Mälardalstrakten. Tre av fyra TBE-fall registrerades i Södermland och Uppland. I dag står övriga landet för över hälften av all TBE-smitta. Under 2022 rapporterades smittan i elva kommuner i landet som aldrig tidigare haft några fall.

Under förra året rapporterades TBE-fall i sex av 13 kommuner i Jönköpings län. Flest fall noterades i Jönköpings kommun. Glädjande nog inrapporterades inga fall av TBE-smitta i Vaggeryds kommun under 2022 (se statistiken längre ned).

Antalet fall varierar en del från år till år, men Folkhälsomyndigheten uppskattar att incidensen av TBE ökar med omkring fem procent per år. Det motsvarar en fördubbling vart femtonde år.

– Det bästa är såklart att förebygga att drabbas av fästingburna sjukdomar, men det kan vara bra att veta att borreliainfektion och TBE till följd av fästingbett kan täckas av en personförsäkring om man har det, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Vid fästingbett – tänk på detta:

– Ta bort fästingen så fort som möjligt för att minska risken för att drabbas av borrelia. Om fästingen bär på TBE överförs det direkt när den biter sig fast. Om du vistas i riskområden bör du därför vaccinera dig, det gäller även små barn.

– Ta bort fästingen med pincett, fästingborttagare eller naglarna. Tänk på att inte klämma bakkroppen på fästingen. Dra rakt ut utan att vrida.

– Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

– Kontakta vårdcentral om det uppstår en rodnad en vecka eller senare efter bettet, och som växer till mer en fem centimeter i diameter. Det kan vara tecken på borreliainfektion.

– Kontakta vårdcentral om du får feber, huvudvärk, är ovanligt trött och har värk i muskler eller leder en tid efter fästingbettet. Det kan ofta ta en till fyra veckor innan symtomen visar sig.

– Mörka kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder. Skydda dig genom att ha på dig mörka och täckande kläder. Det kan till exempel vara en långärmad tröja, långbyxor och strumpor. Ha heltäckande skor på fötterna, helst stövlar.

————— 

Taggar

Dela


1 reaktion på Ingen TBE-smitta i kommunen

Att vi inte har något diagnosticerat fall av TBE i kommunen betyder inte att smittan inte finns hos oss också! Det är väl bara en tidsfråga tills vi får det första fallet.
Det finns ingen medicinsk anledning att inte vaccinera sig mot TBE. Som jag ser det är det bara lättja alternativt oförstånd om man låter bli. Men informationen är given, så man har ingen anledning att skylla på sjukvården om man skulle drabbas.
Vad gäller borrelia ser vi det också i Vaggeryds kommun. Jag har nyss avslutat min tredje eller troligare fjärde penicillinkur på fyra år.
Fästingar är det gott om. Som mest har jag haft 14 fästingar på mig och jag avlivade för några år sedan en utmärglad råbock som hade över 500 fästingar på sig. Senast idag gick här två fästingar i hetvattenspolen och kläderna i 60-graders tvätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *