Nyheter

Inger avtackad hos hembygdsvänner

Nyheter Tofteryd-Hagshults Hembygdsförening har haft årsmöte i sockenstugan i Hagshult och en trogen styrelsemedlem avtackades, Inger Lindström.

Inger Lindström, till vänster, avtackades efter många år i styrelsen.  [1/8]

Styrelsen med från vänster: Uno Jonsson, Ken Frick, Jan Johansson, Kjell Boberg, Lars-Henrik Olsson, Inger Gustavsson, Kurt Johansson, Anders Linden och Lennart Gustavsson  [2/8]

Kenneth Åberg avtackades av Kjell Boberg  [3/8]

Kenneth Åberg, till höger, berättade bland annat till de gamla sakerna han hade med sig  [4/8]

  [5/8]

  [6/8]

  [7/8]

  [8/8]

– Inger har varit en mycket uppskattad och duktig styrelsemedlem önskade avgå. Inger har bland annat målat de fina schablonmålningarna i Bengtsbostugan och alltid med glädje fixat god fika. Inger avtackades med blommor, berättar ordförande Kjell Boberg

Vid sedvanliga förhandlingar valdes styrelse bestående av Kjell Boberg ordförande, Jan Johansson kassör, Uno Jonsson sekreterare, ledamöter Anders Lindén, Lars-Henrik Olsson, Axel Toftgård och Inger Gustavsson (nyval). Suppleanter är Ken Frick, Lennart Gustavsson och Kurt Johansson.

Dessutom valdes ansvariga för hembygdsparken, hembygdsarkivet och stallarna i Tofteryd.

Bland aktiviteterna kan nämnas fortsatt underhåll av byggnader och framtagning av bevarande- och/underhållsplan av byggnader och grönområdet. Fortsatt målningsarbete på vagnsmuseet och till hösten stallarna i Tofteryd.

– Vagnsmuseet i Skillingaryd innehåller nu finvagnar från bygden och i stallarna har vi arbetsvagnar/lantbruksredskap med mera. Vid kulturhistoriska dagen deltog vi med vagnar, redskap som kördes med ett 25-tal gamla 50-talstraktorer genom samhället och förevisning/utställning i hembygdsparken med fika och ostkaka, berättar Kjell Boberg.

• Utställning rustas upp
Utställningen Götaströms Bruk i Thelanderstugan får en behövlig upprustning. Denna fina utställning gjordes på 1970-talet av niondeklasserna på Fågelforsskolan under ledning av dåvarande slöjdläraren Per-Ingmar Persson och SO-läraren Bo Stråth. Renoveringen skall vara klar till nationaldagsfirandet i Hembygdsparken 6 juni.

– Vi kommer att deltaga i ”LillaTofterydsdagen” i september. Vi kommer att sätta upp bänkar ”rastplats” vid Posthuset och Viedalen utmed den nya cykelvägen till Tofteryd.

• Donation
– Karin Eriksson har donerat sin fina forskning och dokumentation om vilka som bott på gårdarna i Tofteryds socken. Ken Frick har gjort ett förtjänstfullt arbete med att iordningställa de 44 pärmarna/register, en helpärm för varje by finns nu i Hembygdsarkivet.

Hembygdsföreningen fortsätter att stödja arbete med en bevarandeplan över Holma 1700-falsmagasin.
Samkväm/gudstjänst/husförhör har hållits i Hembygdsparken som även besökts av ett antal skolklasser.

• Kenneth Åberg kåserade
Efter god fika höll Kenneth Åberg ett mycket trevligt kåseri om pengarna, Sparbanken och det gamla bankväsendet. Kenneth berättar att detta var hans åttonde kåseri på detta tema.

Årsmötet avslutades med ett tack till alla hembygdsentusiaster som på olika sätt bidrar till att bevara det fina kulturarvet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *