Nyheter

Inget ja till hundrastgård

Nyheter I mer än ett år har en Vaggerydsbo väntat på att hans medborgarförslag ska behandlas politiskt. Men väntan ser ut att ha varit förgäves.

Hundar som rastar varandra. Arkivbild

Förslaget lämnades i november i fjol och syftade till att två hundgårdar ska skapas i kommunen, en i Skillingaryd och en i Vaggeryd.

Förslagsställaren konstaterade i sin skrivelse att det för varje år blir allt fler hundar i kommunen. Därför blir behovet också allt större av en inhägnad gräsyta där hundarna få röra sig lösa i full frihet.

Tekniska kontoret lät utreda frågan. Anläggningskostnaden beräknades för en rastgård till 202 000 kronor medan den årliga driftkostnaden förväntas bli 73 000 kronor.

Tekniska utskottet gjorde därefter tummen ned med följande motivering:

”Placering av en hundrastplats måste vara en bit från allmänhetens tillträde. Hundarna ska inte kunna komma över eller under staketet. En hundrastgård innebär att allmän platsmark tas i anspråk för några personer som nyttjar den och stänger samtidigt ute andra personer från detta område. Allmänt så anser tekniska kontoret att allmän platsmark ska vara öppen för alla. ”

Arbetsmarknadsenheten yttrade sig däremot försiktigt positivt. Men i kommunstyrelsens arbetsutskott fanns det en majoritet för avslag.

Femklöverns tre representanter röstade för avslag medan (S)-ledamöterna stödde förslaget.

– Antar vi detta blir det fråga om ett åtagande där det tillkommer saker. Vi är också tveksamma om driften, lämplig plats ska hittas, nät ska sättas upp och så vidare, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).  

Det återstår nu att se vad ledamöterna i kommunstyrelsens säger. Där är fler partier representerade.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *