Nyheter

Inget tillstånd = inga fjäderfä

Nyheter Till kommunen har ett anonymt klagomål inkommit gällande fjäderfä i detaljplanelagt område i norra delen av Skillingaryd. Nu riskerar fastighetsägaren vite på 3 000 kronor i månaden

Arkivfoto: Höna utanför detaljplanelagt område

– De har inte ansökt om tillstånd så man får helt enkelt avveckla verksamheten. Vi har fått in klagomål och försökt förmå fastighetsägaren att inkomma med en ansökan vid tre tillfällen under april månad. Nu väntar vite med 3 000 kronor i månaden om inte ansökan om tillstånd görs eller att fastighetsägaren tar bort fjäderfäna, berättar nämndens högsta politiker Peter Sjöberg (M) och Magnus Dauhn (S) från miljö- och byggnämnden vid gårdagens sammanträde. 

Inom detaljplanelagt område kan man som fastighetsägare ansöka om om tillstånd för att ha höns och ankor.

Det kan ges tillstånd till maximalt fem fjäderfän och då enbart av arten honor, då inga tuppar godkänns. Kommunen har ett många lagparagrafer att luta sig emot och fastighetsägaren fick besked om förslaget om förbudet den 10 maj och skulle återkomma innan den 25 maj med synpunkter i ärendet vilket inte gjorts vid nämndens sammanträde.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Inget tillstånd = inga fjäderfä

Jag tror man skall veta utgångsläget om man skall sitta här och kommentera. Nej jag är ingen granne till detta. Men jag går ofta där förbi. Det handlar om mycket djur och det är både ankor, tupp, hundar, katter med mera. Ibland är det en lukt som är mer en trevlig. Så man kanske skall både sköta om det hela och kolla upp regler kring djurhållning innan man dra igång djurverksamhet i samhället.

Klart att alla borde veta utgångsläget innan man skaffar djur? Hur går det med lösa katter man har i samhället de får röra sig fritt och de pinkar ibland på dörrar, trappor och varstans. De har också stora områden som de rör sig på. Ibland åker ägarna bort och katter blir lämnade ensamma hemma. Det är klart om man vill ha massa olika djur då passar det bättre att bo på landet

Frågande!

Nu handlade inte utgångsläget om att skaffa djur. Nu var det hur folk kommenterade kring inlägget.
Om man vet utgångsläget hur det ser ut, så kanske man har förståelse för anmälan. Det var tanken.

Har kanske inte fått köpa ägg. Eller kanske allmänt gnällig. Finns många märkliga läten i detta samhälle att lyssna på. Höns kan höras flera kilometer om vinden är rätt, undrar hur det skulle bli så att det skaffar höns i någon av gårdarna väster om järnvägen.

Enligt lag får man ha fem höns men ingen tupp utan tillstånd, Är Vaggeryds kommun ett undantag i Jönköpings Län? Står de över Länstyrelsen i Jönköpings län.

Jag undrar vad syftet var att anmäla till kommunen? Var det för att få bort fjäderfäna (är det många?) eller var det för att personen tyckte det var viktigt att ha ett tillstånd?

Helt absurt att man kan få ha hundar som skäller oavbrutet hur som helst, men inte några höns utan tillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *