Nyheter

Innanförskogen – ett musikprojekt som hyllar olikheter

Nyheter Det är inte första gången Vaggerydsbördiga Elvira Seger släpper musik, men nu i unikt samarbete med Linn Kårelind från Ånge, där musiken är gjord för och med barn med funktionsvariation och där stödtecknet TAKK använts.

Linn och Elvira släpper singeln idag. Foto; Privat

Konstnärsduon träffades genom musiken, på ett internationellt folkmusikläger för fem år sedan. Idag bor de tillsammans i Norrbotten och i veckan släpps första singeln från albumet Innanförskogen, som innehåller samtliga låtar från föreställningen.

– Vi spelade in albumet under två helger och hade det väldigt roligt i studion. Vi tog tid att fundera på hur vi kunde få musiken att låta lekfull. Mycket av slagverksljuden är en kartong vi hittade i studion, säger Vaggerydsbördiga Elvira Seger. 

– Vi som spelar låtarna live är vana vid föreställnings-sättning på fyra musiker och en storyteller. Låtarna på albumet är ju de samma, men med maffigare arrangemang och fler instrumentalister. Det är cirka 25 stycken medverkande på skivan. Jakob Erlandsson som har spelat in och mixat skivan har gjort ett fantastisk jobb med att fånga vår känsla av spontaniteten vi hade i studion.

– I föreställningen använder vi stödtecknet TAKK som barnen får lära sig göra tillsammans med artisterna. Nu när albumet släpps digitalt, så kan barnen lyssna på låtarna, dansa och göra tecken hemma också, berättar Linn Kårelind.

I Piteå, där duon idag är bosatta, växer förståelsen med TAKK-rörelserna och nu har duon sökt pengar för att göra det möjligt att komma till Småland med sin föreställning. 

– Vi har inte kunnat spela in musikvideos just nu med tanke på rådande läge när många barn är i riskzonen. Men i veckan släpps singeln och albumet kommer den 9 maj. Vårt mål är att man inkluderar alla i allt. Alla kommuner ska verka för att kulturen ska vara tillgänglig för alla, men så är det inte tyvärr, barn med funktionsvariation glöms ofta bort. Det finns mycket som inte är anpassat för barn med funktionsvariation.

– Innanförskogen lyfter och synliggör våra olikheter, avrundar Elvira Seger som nämner att instragramkontot heter Innanforskogen. 

Innanförskogen riktar sig till barn med en skiva, en musikföreställning och snart även musikvideor som Elvira Seger producerar. Musiken lyfter funktionsvariationer, att lära av varandras olikheter och att olika är bra. Innanförskogen är en berättelse om ett demokratiskt samhälle i de norrbottniska skogarna där alla får plats och hjälps åt. I skogen bor flera djur och varje djurkaraktär har en egen låt som beskriver deras egenskaper och personligheter. Kråkan Kajjan är skogens byggmästarinna som aldrig kan sitta still. Ormen Ove ogillar folkmassor och behöver städa och dansa av sig ångesten. Flyktfågeln Kimmie fick fly från sin hemskog då den brann ner och nu använder hon allt hon har lärt sig för att hjälpa till i sitt nya hem. Alla låtar teckentolkas med stödtecknet TAKK som barnen får lära sig att göra. I framtiden kommer Innanförskogen att översättas till fler språk, bland annat minoritetsspråket meänkieli. 

I dagarna släpper Innanförskogen singeln.

Linn Kårelind och Elvira Segers samarbete har nu blivit "Innanförskogen". Foto; Privat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *