Nyheter

Innebandyklubben får jämställdshetspriset

Nyheter Kommunens Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse tilldelas i år Skillingaryds Innebandyklubb

Arkivbild

– Det här är jättekul, vi blev väldigt glada. Vi tänker på jämställdhet i alla beslut vi tar och vi har , bland annat, lika många kvinnliga tränare som manliga tränare, säger Jonas Larsen, ordförande i Skillingaryds Innebandyklubb.

Föreningen, som i år får mottaga kommunens jämställdshetspris, har pojk och flicklag födda 2012-2013, 2010–2011 och 2008–2009. Pojklag finns för barn födda 2005–2007 och flicklag för födda 2009-2011, flicklag födda 2007–2008 och flicklag födda 2004-2006. Damlag finns i juniorlaget och ett A-lag herr har adress Skillingaryds Innebandyklubb.

– Nu är dilemmat vem vi ska bestämma som ska får gå på banketten. Det är en plats och det var inte särskilt jämställt, avslutar Jonas med glimten i ögat som stolt ordförande för föreningen som erhåller jämställdhetsutmärkelsen.

Skillingaryds Innebandyklubb bildades 27 mars 1991. Förening brinner för innebandyn och har genom åren haft både herr och damlag. Ungdomsverksamheten har alltid varit bra och är en förutsättning för att vår förening skall fungera.

Kultur- och fritidsnämnden har instiftat en jämställdhetsutmärkelse till minne av Sophie Sager född i Krängsberg, Byarums socken. Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse syftar till att utveckla och förbättra jämställdheten i kommunen där kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter.

Utmärkelsen är till att uppmärksamma och lyfta personer, föreningar, organisationer, studieförbund, skolor och företag som jobbar för ett jämställt samhälle.

Sophie Sagers jämställdhetsutmärkelse utgår från nationella riktlinjer.

Motiveringen

Det första (1) av sex (6) nationella delmål för jämställdhet som Sveriges regering arbetar utifrån är följande.
”Jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.”

Ett sätt att nå jämn fördelning är att ha en styrelse som består av lika många kvinnor som män. Den allmänna bilden av föreningslivet består generellt av styrelser som har övervägande ojämna grupperingar mellan kvinnor och män.

Skillingaryds Innebandyklubbs styrelse som består av tre (3) kvinnor och tre (3) män bidrar till att det första (1) nationella och lokala delmålet för jämställdhet är en realitet och banar fram en väg som ger hopp och inspiration till att skapa bättre sociala relationer och visar på mervärde för invånarna i Vaggeryds kommun.

Årets utmärkelse tilldelas en god ambassadör som systematiskt beskrivs som en verksamhet som utgår ifrån individen och laget. Där flickor som pojkar, kvinnor och män är en naturlig del i en gemenskap som bygger på hållbar jämställdhet, långsiktighet, engagemang och intresse för jämställdhetsperspektivet som en naturlig förutsättning till deltagande och beslut.

Skillingaryds Innebandyklubb
Ni är 2019 års pristagare av Sophie Sagers Jämställdhetsutmärkelse.

Taggar

Dela


1 reaktion på Innebandyklubben får jämställdshetspriset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *