Nyheter

Insändare: Gränsen är nådd för våra barns busstider!

Nyheter I går fick föräldrar på landsbygden besked om att skolbussen ytterligare ska tidigareläggas. Den totala restiden per dag nu blir mer än två timmar för eleverna. Läs insändaren här...

Under torsdagen fick vi besked att skolbussen tidigareläggs ytterligare tio minuter. Det innebär att barnen måste gå hemifrån klockan 06.30 för att hinna med bussen klockan 06.43. Detta för att vara i skolan till klockan 08.00. En och en halv timme före skolstart!

Lägg till att även hemresan är en lång resa och de kommer hem ungefär 40 minuter efter skolan slutat. Totalt mer än två timmars restid varje dag. Med bil tar redan ungefär en kvart. 

Om de minsta barnen ska få tillräckligt med sömn måste de gå och lägga sig vid 19-tiden. Tiden mellan frukost och lunch blir för barnen minst 6 timmar. 

Att skolbussen fungerar bra är en otroligt viktigt del för oss på landsbygden. Det här beskedet är inte rimligt, varken för en 7-åring eller en 15-åring. 

Bussturen behöver planeras om. Det är ett steg av alla som behövs för att vara rädd om vår landsbygd. 

Annie Johansson, Kylås. 

Taggar

Dela


10 reaktioner på Insändare: Gränsen är nådd för våra barns busstider!

Är väldigt konstigt att dagens föräldrar gnäller på allt. Skolskjuts är ingen ingen rättighet utan en en förmån. Sedan kan ju man tänka ett steg längre när man bosätter sig långt ut på landet. Någon måste ju bli sist på linjen. Passar inte så kör själv barnen till skolan. Vi gör vårt bästa hela tiden och vissa dagar är det så halt att det är en fara för barn och chauffören. Men tänk på era barn i stället som vi tänker på. Det är därför vi inte kör. Men dagens föräldrar är makalösa på att gnälla. Jag gick 3,5 kilometer till skolskjutsen från dag 1.
Med vänlig hälsning
Skolskjutschaufför Pedro Bengtson

Pedro, vi som bor på landsbygden ska tänka på det när ni i städer och samhällen gnäller på att ni inte har mat i affären eller virke till att bygga era hus då vi på landsbygden gett upp och flyttat..

Detta är helt vansinnigt, de dåliga tiderna innan var även de vansinniga.
Vill vi att människor ska bo på landsbygden och vill vi att barnen ska få en bra utbildning så måste man se över detta.
Nämndtänkandet blir i sådana här fall helt fel,
Utbildningsnämnden ska hålla budget, andra nämnder ska jobba för landsbygdsutveckling, men ingen ser helheten😡
Nu måste man skärpa sig och se det övergripande ansvaret och lösa detta!
Mormor som har barnbarnen centralt och inte behöver skolbuss men som ser hur tufft det är för barnen ändå, att sedan lägga på all denna tid är absurt😡

Vår dotter på 11 år åker med denna buss och är hemma 1 timme och 50 minuter efter att skolan slutat vissa dagar i veckan.
Därför väljer hon ibland att istället gå hem i ur och skur vilket då tar henne cirka 45 minuter.

Jag citerar skolverket här ”Nej, rätten till skolskjuts innebär inte att skolskjutsen måste anpassas exakt till varje elevs skoltider.
Kommunen har frihet att i viss utsträckning samordna transporterna även om det leder till väntetider för vissa elever. Väntetiden får dock inte bli orimligt lång. Vad som kan vara en rimlig väntetid för en elev måste bedömas i varje enskilt fall.”
Jag håller med dig om att bussarna går allt tidigare och framför allt med yngre elever och kan tycka att de ansvariga borde upplysa om hur de bedömer enskilt fall, speciellt i skillnad för en 7-åring och en 15-åring.
Sedan eftersom vi har röstat fram partier som inte vill höja skatten samtidigt som inflation och upphandling blir dyrare, så ska man ju självklart samordna bussarna så de blir kostnadseffektiva. För det är ju så att i Vaggeryds kommun betalar alla barn en del av sin skolpeng för att bussarna på landsbygden ska fungera. Alternativ att man särskiljer skolpeng/busspeng vilket förslag jag skickat in till kommunstyrelsen men det röstades snabbt ner, för då skulle det visa sig hur mycket pengar som egentligen dras från skolpengen för dessa bussar.
Med vänlig hälsning
Peppe

Finns ingen i normal anställd situation som skulle behöv acceptera att äta frukost hemma 06.15-06.30 och sedan ha första mål mat i bästa fall klockan 11. Vilja kan koncentrera och prestera under dessa villkor? Teoretiker i styret?

Erbjudandet vår då 6-åring hade var att kliva på bussen 06.45 åka runt Åkers socken och bli avsläppt 07.30 utanför Fågelforsskolan och utan tillsyn stanna utanför skolgården till tidigast 07.45 (enligt regelverket) och oavsett väder.

Skärp er!
Hur ska dessa stackars barn orkar med en skoldag? Upp tidigt och komma hem sent. Var rädd om barnens mående och ta hand om barnen istället.

Nu får det vara nog, sluta straffa landsbygden.
För ett litet tag sedan pratade jag med förvaltningen om att korta ner restiden för
barnen, nu förlänger man tiden😡

Tyvärr är inte våra kommunpolitiker rädda om vår landsbygd. Tvärtom så ser de den som något jobbigt och krångligt. När det gäller vuxnas pendlig kan det läggas miljarder på att spara in 10-15 minuter på en ny järnväg, medan kommunens framtid, våra barn, får längre restid för att spara in pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *