Nyheter

Insändare om telefonieländet

Insändare om telefonieländet

Nyheter C G Gustavsson presenterar en insändare kring Telia och telefoniproblemet på landsbygden,

Jag hade telefon via kopparkabel, men den klippte Telia.
Då grävde vi fiberkabel för dyra pengar, och bordstelefonen från telefonjacket fortsatte fungera.
Men nyligen sa Telia upp den kontakten med yttervärlden också och skickade som ersättning en dålig mobiltelefon som inte fungerar när det har snöat. Den är numera vår enda telefonförbindelse med omvärlden.

I manualen till ersättningstelefonen står det: ”Se därför till att inte vara helt beroende av en mobiltelefon för mycket viktiga samtal som till exempel medicinska nödsituationer”. Men det är ju exakt dit som Telia med maktspråk har tvingat oss. Telia har försatt oss i en livsfarlig situation! Om det har snöat när vi behöver en ambulans, då är det kört!

Tidigare hade vi ”livrem och hängslen” med fast telefon via fiberkabel + mobiltelefon med kontantkort. Det har vi inte längre och jag kan inte se hur jag längre kan lösa problemet.

Har ni hamnat i liknande problem och hur har ni i så fall löst problemet? Måste vi bara acceptera att vi försatts i livsfara? Ska vi kanske börja med nödraketer och signaleldar?

C G Gustavsson

Taggar

Dela


5 reaktioner på Insändare om telefonieländet

Analog kommunikationsradio fungerar alltid så länge det finns tolv volt. Med batteri och solcell så går den många veckor utan fast el.

Pratat nästan dagligen med folk runt om i länet och när förutsättningarna är bra så går det prata med hela värden.

Tänker man beredskap inför kris så borde fler skaffa kommunikationsradio.

Väldigt många mobiltelefoner har stöd för telefoni över ett trådlöst nätverk. Om man har fiber så borde det vara det bästa.

Det kräver givetvis närverksutrustning – router – men det har man nog.

Det är länge sedan vi bytte leverantör då Telia vägrade att reparera ledningen.
Efter att ha frågat flera olika leverantörer blev det Tele 2 och de kom efter bara några dagar och drog om alla ledningar.

Men när Telia klippte kopparledningen som inte hade något fel fick vi en dosa från Tele 2 som tar ner signal från en mobilmast
Det tog ett tag innan vi fick det att fungera, men nu har vi i många år haft en någorlunda fungerande trådlös telefon på det analoga nätet då det över huvud taget inte går att komma åt det digitala nätet.

Tyvärr har nu Tele 2 valt att samarbeta med Telenor då antennen som stod vid Power nu är borta.

Just nu är vi i den situationen att mobilen inte fungerar vare sig på mobilsamtal då vi bor i total mobilskugga och via trådlöst nätverk och den ”fasta” telefonen inte fungerar sedan Telenor byggt om masten till 5G.
Digitalt 5-G och analogt 2-A är tyvärr inte möjligt att ha från samma mast.

Men har man inte problemet med total mobilskugga skulle jag rekommendera att man byter leverantör och man kan behålla det numret man har.

När vi fick fiber gick jag över till Telavox IP-telefoni men med tiden gick vi helt över till mobiler men då bor vi mitt i samhället! Svärmor fick fast-mobil med riktantenn (för annars fanns där ingen mottagning alls) efter Gudrun för att Telia skulle slippa dra nya kablar men efter några år fasade de ut det också! Men det verkar som att Telia satsar mer på rymden och i alperna om man ska tro reklamen! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *