Nyheter

Insändare: Politiker, upp till bevis

Nyheter Inför valet lovades många saker skulle hända i Vaggeryds kommun inom skola, vård och omsorg främst. Även infrastrukturellt och tekniskt.

Lovar man inga besparingar inom skola, vård och omsorg, då ska man hålla löftet som medborgarna i Vaggeryds kommun har röstat efter. Sluta spara in på dessa ”mjuka” verksamheter, det kommer bli konsekvenser både kortsiktigt och långsiktigt. Socialdemokraterna gick till val med att lova att det långsiktiga är det viktiga. Just nu släcker politiker lite bränder här och där. Eller så kanske man köper skog 7 miljoner över värdet? Stigamo området skulle ge Vaggeryds kommun massa extra pengar, var är de pengarna idag när alla verksamheter blöder?

BUN:s nuvarande ordförande lovade i flera insändare innan valet att skolan inte skulle spara tjänster utan det skulle finnas personal. Varför är då sparkraven kvar? Varför minskar personalen i alla verksamheter inom skolan?

Liberalerna skriver en debattartikel om en kurator till familjecentralen. Då är frågan varför fixades det inte under deras styre?

Politik handlar mycket om att måla upp en bild för de som röstar, samtliga partier är mästare på att måla sina tavlor och sen försöka sälja dem till väljarna. Då är frågan ska de någon gång använda riktig färg på sina tavlor så att man inte målar om hela tiden när det passar?

Politiker i Vaggeryds kommun höj er och håll era löften för väljarna. Det finns inga undanflykter utan det är ni som gått till val på dessa löften till folket.

Peppe

Taggar

Dela


11 reaktioner på Insändare: Politiker, upp till bevis

Hej Peter! Det är bra att du är intresserad och granskar vad vi politiker gör, det håller oss förhoppningsvis på tårna. Jag hade ingen aning om vem Peppe är. Då är jag ändå en av dem som de senaste åren läst och fördelat vidare alla medborgarförslag (numera Vaggerydsförslag) de senaste åren.
Är det också du som är Peter L i svaren? Det blir väldigt förvirrande och fel om man använder olika alias när man skriver.
Av svaren var det ingen som ger sig till känna, bara anonyma svar.
Du påstår att vi betalt för mycket för ett skogsområde, där råder det oenighet bland politikerna. Svaret beror på vem man vill lyssna på.
Pengarna från Stigamoområdet rullar in. Det som blir över investeras i ny mark, så att kommunen kan fortsätta att utvecklas. Utöver ett överskott, får vi ett stort antal arbetstillfällen.
Kan vi bara fortsätta att få dessa arbetare att bosätta sig i kommunen kommer fler intäkter via skattsedeln, vilket kommer att ge möjligheter framöver.

Jag är alltid Peppe, vad andra använder för namn har jag ingen aning. Som svar på din fråga.
Jag har ganska många poäng i sh-ekonomi Mats, så jag förstår precis vad du menar. Poängen med min insändare är att det sparas på de ”mjuka” verksamheterna. Det innebär att samtidigt som kommunen ökar i befolkning, desto mindre personal blir det på dessa verksamheterna. Då är det ett stort problem att vissa politiker gått till val på att det inte ska sparas i dessa verksamheter. Om du nu skriver om skogen, så är det ganska enkelt om man betalat överpris 7 miljoner, skulle det innebära 10 tjänster i någon mjuk sektor.

Peter, så är det ju med markköpet.
– Men, vi har som jag anser betalt ett rimligt pris för fastigheten. Detta för att säkra Skillingaryds utveckling de närmaste 20 åren.
Kommunen har gjort förfrågningar på annan mark, men dessa har begärt kvadratmeterpriser som är cirka fem gånger det som vi nu betalar. Det hade aldrig varit en bra affär för kommunen och på sikt gjort driftbudgeten än mindre.
– Det kommer dessutom att ge intäkter i framtiden när tomtmark säljs. Tanken är naturligtvis att priserna på tomterna ska betala investeringen.
– 7 miljoner är 10 tjänster i ett år, men man måste göra skillnad på investeringar och drift. 7 miljoner i ökad driftbudget innebär cirka 40 öres skattehöjning, som exempel.
När det gäller driftbudget, så håller M och S som bäst på att försöka få ihop den. Många viljor och stora kostnadsökningar gör det svårt.
Investeringar i skolor, förskolor och äldreboenden måste till i en växande kommun.
Naturligtvis måste vi också se till att ha verksamhet i den.

Tjena Mats, jag är absolut inte anonym, jag har kallats Peppe en evighet och jag skickar in mängder med förslag till kommunstyrelsen, medborgarförslag, förbättringsförslag. Under namnet Peter Lindegren. Jag lovar dig berörda politiker vet mycket väl vem Peppe är. En demokratisk rätt är att granska och att läsa debattinsändare är ett nöje för mig. Sedan att de bara skrivs för att locka röster är enligt mig oförskämt.

Nu är det ju så att varje parti har sina löften och prioriteringar. Vad som görs och kan göras, är en minsta gemensamma nämnare för partierna. En ytterligare faktor är naturligtvis vad som kan göras med de pengar som man har.
De flesta förstår att de ekonomiska förutsättningarna drastiskt förändrats sedan valet. Inflation, räntor, energipriser påverkar kommunens ekonomi, precis som din privata. Då måste man prioritera det som är mest nödvändigt.
Kommunen har i år invigt två nya skolor och ett biståndsbedömt äldreboende.
– Stora investeringar, med fler på gång. En ny 4–6-skola ska uppföras på Hjortsjöskolan, där underlaget för upphandling håller på att tas fram just nu.
Fenix 2 återinvigdes igår. Jag vill säga att mycket görs i kommunen.
Att vara förtroendevald politiker innebär att ta beslut om vad som är viktigast.
– Att vara kritiker och skriva anonymt är så mycket enklare, på gränsen till oförskämt.

Håller helt med dig Peppe! Tack för bra insändare.
Är så galet trött på alla löften som är så lätta att slänga sig med för att köpa röster. När ska Vaggeryd sluta arbeta med tillfälliga lokaler åt våra barn? När ska Vaggeryd inse att skolan och dess barn är vår framtid? Snälla börja agera och låt inte våra barn betala priset för fånigt valfjäsk.
Kanske dags för ett medborgarsamtal kring våra skolor i Vaggeryd? Skulle väldigt gärna vilja få ta del av den verkliga realistiska planen för skolan.

Karin. Visst man man ibland vara trött och inte orka att läsa om allt som händer i kommun. Men det kan inte undgått dig att bara nu i höst så är två skolor på gång: Nya Götaforsskolan och Fenix 2. Det hade väl gått att få till stånd ännu fler. Men då behövs mer pengar. Alla hantverkare som är med i ett bygge vill ha sin lön. Byggmateriel kostar och ska betalas. Mer pengar betyder höjd skatt. Kanske fullmäktige kan höja någon 25-öring. Hänger du på med lite mer skatt som ger fler skolor?

Linnea- Fenix 2 är väl knappast ny? Ett felbygge som kostat oss skattebetalare dubbelt upp. Götafors är en hyrskola som vi betalar marknadspris på under kort tid. Personal ska finnas inte sparas in på. Det ni försöker påpeka är klassisk dimridå från ämnets första början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *