Nyheter

Insyn av privata utförare en väsentlig fråga

Nyheter Programmet för uppföljning och insyn av privata utförare  har reviderats och godkänts av kommunfullmäktige.

Kenneth Åberg (S) "Det här är en viktig och väsentlig fråga för oss". Arkivbild

Enligt kommunallag och ett fullmäktigebeslut med bifallande av en motion har programmet för uppföljning och insyn av verksamheter utförda av privata utförare reviderats. En begäran gällande ett förtydligande av kommunal angelägenhet har kompletterats. Programmet återremitterades till kommunfullmäktige där en komplettering nu gjorts, med ett förtydligande kring nämndernas uppföljning och ansvar. 

Det nu gällande programmet antogs under 2017, har inte uppdaterats under innevarande mandatperiod och redovisas för första gången i årsredovisningen 2020. En motion inlämnad i november 2020 yrkade på att dels anta ett program för uppföljning och insyn av verksamheter som är utförda av privata utförare, dels att en uppföljning redovisas i årsredovisningen bifölls i kommunfullmäktige för snart ett år sedan. 

Kenneth Åberg (S) begär ordet under kommunfullmäktige:

– Jag yrkar bifall. Det här är en väsentlig fråga för oss. Förslaget har reviderats och förbättrats. Informationsskyldigheten är en mycket väsentlig sak för att det ska bli transparent. Det här arbetet börjar med policy med upphandling. Att vi ska vara noggranna och ha en bra uppföljning när det gäller upphandling. Under resans gång har vi diskuterat verkstad och inte bara en pappersdelen. Resurser måste finnas och jag vill understryka att bevaka och att se till att det finns kompetens så vi får den kvalitén som vi menar med detta dokument. 

En övergripande rapport ska kommunstyrelsen sammanställa vartefter nämnderna har inkommit med uppföljningsrapporter. Denna ska årligen delges till kommunfullmäktige i samband med fastställande av kommunens årsredovisning. Revidering görs i samband med ny mandatperiod. 

Uppföljning av programmet ska redovisas i samband med kommunens årsredovisning och det är nämndernas ansvar att följa upp. 

Kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag där andemeningen var att godkänna uppdaterat program. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Insyn av privata utförare en väsentlig fråga

Kravspecifikation är viktigare och svårare än man kanske först anar. Man kan råka ut för undermåliga produkter som ändå fyller kravspecifikationen. Man kan hamna i stämningar från anbudsgivare om inte kravspecifikationen är entydig. Man kan hamna i ansvarsproblem med säljaren om den upphandlade produkten sedan visar sig inte fylla kraven. Man kan hamna i problem om man inte har kontroll under driften så man ser att produkten brister, och var den brister. Ett exempel som inte har med kommunen att göra är eländet med pågatågen. Jag har många exempel från min yrkesverksamhet på sjukvårdsområdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *