Nyheter

Internationell pilgrimsvandring för klimatet

Nyheter En gigantisk manifestation på närmare 200 mil uppdelat på 16 veckors vandring når idag våra trakter

Vandrarkängor. Foto; Pixabay

Det är den internationella pilgrimsvandringen ”Pilgrim´s walk for future” som idag når länet kommer framöver att passera Byarum-Bondstorp, Skillingaryd, Nydala-Fryele, Värnamo och Forsheda. 

Vandringen görs under 16 veckor och är totalt närmare 200 mil. Vandringen startar i Vadstena och slutmålet är Glasgow och klimatmötet COP26 i november månad. 

Vandringen sker med samma krav som ställs på beslutsfattarna; att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader, ska följa Parisavtalet. 

Vandringen vill också uppmuntra till egen reflektion och att enskilda individer tar egna steg för klimaträttvisa och hållbarhet. 

– Klimatkrisen är vår tids största utmaning och för att avvärja klimathotet krävs samsyn, beslutsamhet och mod från mänskligheten. Jag hoppas och tror att flera människor hittar kraft och hopp i pilgrimsvandringen för att skrida till handling och göra skillnad för klimatet i de val och beslut de gör i sina liv, säger Sara Nodmar, som är klimatstrateg på Växjö stiftskansli.

Pilgrimsvandringen går in i Gränna och Växjö stift idag den 23 juli och går sedan söderut genom den västra delen av stiftet. Vandringen passerar bland annat Skärstad-Ölmstad, Jönköping, Norrahammar, Månsarp, Byarum-Bondstorp, Skillingaryd, Nydala-Fryele, Värnamo, Forshedabygden, Dörarp, Berga, Ljungby, Södra Ljunga, Traryd och Markaryd. Vandringen lämnar stiftet den 8 augusti.

Biskop Fredrik Modéus kommer att ansluta till pilgrimsvandringen under en dag den 7 augusti. Han kommer då att vandra från Traryds församlingshem till Strömsnäsbruk, följa med på vandringens enda sträcka med dressin, leda en mässa och fortsätta vandringen till Markaryd.

Källa: Pressmeddelande från Växjö stift

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *