Nyheter

Internetguiden hjälper

Nyheter Café där nyanlända lär sig språket och invånarna lär sig internets alla fördelar.

IT-guiderna på plats vid senaste kommunstyrelsemötet. Foto; Vaggeryds kommun.

Så kan man summera ”IT-guiden” som är en satsning för att öka den digitala delaktigheten men också är ett integrationsprojekt. IT-guiden är en gäng kunniga ungdomar från Fenix med olika bakgrunder, där ungdomarna vill bli bättre på att prata svenska och som gillar att hjälpa andra ut i internets värld, kostnadsfritt, på Navet i Vaggeryd och Jupiter i Skillingaryd.

Bidrag till landsomfattande projektet har lämnats av staten och kommunen står för lokal och fika. Vid senaste kommunstyrelsens sammanträde berättade ungdomarna om sitt projekt.

– Det här är ett win-win koncept där ungdomarna tränar språket samtidigt som andra lär sig tekniken. Vi blev mycket imponerad av deras arbete med internetcafé, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Det är alltid något som spökar med tekniken, bra att caféet finns där man kan fråga tekniska bekymmer allt från sökning på internet till att betala räkningar, menar Kenth Williamsson (S).

Till IT-guiderna kan man få hjälp med att komma igång med sin dator, mobil eller surfplatta. Det kan handla om det mesta inom digitala världen såsom internetbanken, facebook, skapa mailadresser eller datasäkerhet.

Taggar

Dela


1 reaktion på Internetguiden hjälper

Tillägg till artikeln: Det är biblioteken i kommunen som står bakom projektansökan till it-guiderna och projektet sker i samverkan med biblioteken. Verksamheten kommer också att finnas på biblioteken vid olika tillfällen under hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *