Nyheter

Interpellation om nära våld

Nyheter Socialnämndens ordförande Anki Löfstedt (M) har fåt sig en interpellation tillställd från Socialdemokraterna.

Kommunens insatser för att stödja brottsoffer när det gäller våld i nära relationer

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Många barn upplever våld i sin familj. Enligt BRÅ, brottsförebyggande rådet, lever cirka 150 000 barn i Sverige tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern.

Kvinnor och barn som drabbas av våld i nära relationer är beroende av att samhällets skyddsnät fungerar och ansvaret vilar på flera aktörer; socialtjänsten, hälso- och sjukvården, polisen med flera

Socialtjänsten har en lagstadgad skyldighet att hjälpa den som drabbas. Barn som tvingas bevittna våld i familjen är särskilt utsatta och socialtjänsten har ett särskilt ansvar att hjälpa dem.

Socialnämnden antog en handlingsplan mot våld i nära relationer 2012 som beskriver målet med arbetet och hur verksamheten organiseras och rutiner, kunskap och kvalitetssäkring av arbetet för att stödja de drabbade.

Målet för arbetet beskrivs på följande sätt:

De som utsätts för, bevittnar och utövar våld i nära relationer ska i samverkan med andra erbjudas skydd och stöd akut och vid behov över tid. Barns behov ska särskilt beaktas.

Socialtjänsten ska också föra statistik på antal våldsutsatta kvinnor och män, barn som bevittnat våld, män som förövare och kvinnor som förövare.

Handlingsplanen ska revideras och informeras om varje år.

I Öppna Jämförelser finns statistik samlat kring våld i nära relationer. Statistiken visar att det saknas överenskommelser med de aktörer utanför kommunen, (vuxenpsykiatri, primärvård, akutmottagningar, polisen kvinnojourer) som också ansvarar för att hjälpa och stödja kvinnor och barn.

Det har heller inte gjorts någon kartläggning av antalet vuxna som utsatts för våld av närstående.

• Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga socialnämndens ordförande:

Hur säkerställs att de kvinnor och barn som utsätts eller bevittnar våld i nära relationer får den hjälp och stöttning som de har rätt till och behov av?

Hur ser det ut med samverkan mellan regionen och kommunen när det gäller våld i nära relationer?

Hur ser kontakterna och samarbetet ut med polisen när det gäller våld i nära relationer?

Vad avser du vidta för åtgärder mot bakgrund av det ovan beskrivna?

Carina Ödebrink
Socialdemokraterna

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *